Γουίλιαμ Σπένσερ Μπαγδατόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουίλιαμ Σπένσερ Μπαγδατόπουλος
Γέννηση23  Ιουλίου 1888[1][2][3]
Θάνατος1965[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιδιότηταζωγράφος

Ο Γουίλιαμ Σπένσερ Μπαγδατόπουλος ή Μπαγκντατόπουλος (William Spencer Bagdatopoulos, 1888-1965) ήταν ζωγράφος και εικονογράφος, εταίρος της αγγλικής Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών και γνωστός για τις οριενταλιστικές απεικονίσεις ανθρώπων και μνημείων της Ανατολής.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπαγδατόπουλος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο από Έλληνα πατέρα και Αγγλίδα μητέρα, και πέρασε την παιδική του ηλικία στην Ολλανδία. Σε ηλικία μόλις 11 ετών έγινε δεκτός για σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Academie van Beeldende Kunsten) του Ρότερνταμ, ενώ σε ηλικία 16 ετών ταξίδεψε και ζωγράφισε στην Τουρκία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Αναφέρεται επίσης[4] ότι μελέτησε τέχνη για ένα ακόμα έτος στην Αθήνα (1906–1907). Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 1908, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του και άρχισε να εργάζεται ως καλλιτέχνης, ζωγραφίζοντας παραγγελίες για προσωπογραφίες, εικονογραφήσεις, τοιχογραφίες και αφίσες για επιχειρηματικούς οίκους, για ναυτιλιακές εταιρείες και για τους σιδηροδρόμους. Εκλέχθηκε μέλος της αγγλικής Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών το 1909 και τιμήθηκε με μετάλλιο στον Εθνικό Διαγωνισμό του 1913 στο Σάουθ Κένσινγκτον. Το επόμενο έτος υπηρέτησε στον βρετανικό στρατό κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο[5].

Στην Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1924 ο Μπαγδατόπουλος προσλήφθηκε από την εφημερίδα The Times of India για να γυρίσει και να ζωγραφίσει την Ινδία[6]. Μέχρι το 1926 ταξίδεψε σε κάθε περιοχή της Ινδίας, ζωγραφίζοντας αξιοθέατα όπως ο Χρυσός Ναός (Αμριτσάρ), το γκοπούρα του Μαντουράι, το Τατζ Μαχάλ και τα παζάρια του Νταρτζήλινγκ[7]. Μέρος των έργων του δημοσιεύθηκε σε ετήσιες εκδόσεις της εφημερίδας. Επιπλέον, εικονογράφησε διαφημίσεις για το περιοδικό και ταξιδιωτικές αφίσες για λογαριασμό των Ινδικών Σιδηροδρόμων. Μία βιογραφική αναφορά στο Who's Who on the Pacific Coast τον αναφέρει ως «επικεφαλής καλλιτέχνη και εικονογραφικό σύμβουλο του περιοδικού των Times of India, και αναγνωρισμένο ως αυθεντία στη διαφήμιση της άπω και μέσης Ανατολής».[8]

Στις ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1928 ο Μπαγδατόπουλος μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου του δόθηκε αμέσως η αμερικανική υπηκοότητα. Εγκαταστάθηκε στη Σάντα Μπάρμπαρα (Καλιφόρνια), όπου εργάσθηκε ως ζωγράφος (κυρίως ως προσωπογράφος), αλλά και ως σκηνογράφος για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αφού η αναφορά σε αυτόν στο Who's who in California: a biographical directory, 1928-29 μνημονεύει ότι ο Μπαγδατόπουλος «ως σχεδιαστής σκηνικών είναι πάντοτε εφευρετικός και δημιουργός νέων καινοτομιών».[9] Αργότερα στράφηκε στην οξυγραφία και την ξηρή χαρακτική, «παράγοντας σε αμφότερα τα πεδία ένα σημαντικό corpus έργων»[10].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]