Γοδεφρείδος του Χοενλόε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γοδεφρείδος του Χοενλόε
GottfriedvonHohenlohe.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1265[1]
Θάνατος19  Οκτωβρίου 1310
Μπαντ Μέργκεντχαϊμ
Τόπος ταφήςΕκκλησία Αγίας Ελισάβετ
Θρησκευτικό τάγμαΤεύτονες Ιππότες
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜέγας Μάγιστρος των Τευτόνων Ιπποτών (1303–1311)
Θυρεός
Arms of the house of Hohenlohe as Grand Master of the Teutonic Order.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γοδεφρείδος, γερμ. Gottfried (1265 - 19 Οκτωβρίου 1310) από τον Οίκο του Χοενλόε ήταν ο 14ος μεγάλος μάγιστρος του Τευτονικού Τάγματος (1297-1303).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Κραφτ Α΄ του Χοενλόε-Βάικερσχαϊμ και της πρώτης συζύγου του Βίλεμποργκ του Βέρτχαϊμ. Καταγόταν από τον πλούσιο κλάδο του Χοενλόε του κάστρου Χόλαχ, κοντά στο Ούφενχαϊμ. Ήταν μικρανιψιός του Ερρίκου, 7ου μεγ. μαγίστρου των Τευτόνων ιπποτών.

Ο Γοδεφρείδος εισήλθε στο Τευτονικό Τάγμα το 1279 και έγινε ιππότης-διοικητής (Komtur) στη Φραγκονία το 1290. Το 1294 προήχθη σε μεγάλο μάγιστρο του Τάγματος (Deutschmeister), που ήταν η θέση του μαγίστρου στον κλάδο του Τάγματος μέσα στη Γερμανία. Καθώς ήταν σε στενή σχέση με τον μάγιστρο Κορράδο του Φόιχτβανγκεν, εκλέχθηκε διάδοχός του από το ανώτατο συμβούλιο του Τάγματος (Capitulum) στη Βενετία το 1297.

Εθεωρείτο ως αδρανής σε σχέση με την εξάπλωση του Τευτονικού Τάγματος στην Πρωσία και τη Λιβονία, καθώς και ότι δεν εισάκουσε τα αιτήματα που έγιναν από τις περιοχές αυτές. Έτσι ο Σύλλογος του Τάγματος συγκεντρώθηκε στο Μέμελ και ζήτησε την παραίτησή του, η οποία υπεγράφη στο Έλμπινγκ στις 18 Οκτωβρίου 1303.

Ο Γοδεφρείδος άφησε την Πρωσία και εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου έλαβε τη διοίκηση της Φραγκονίας (Deutschordensballei Franken). Προσπάθησε να επανεγκατασταθεί ως μεγ. μάγιστρος, αλλά η διεκδίκησή του απορρίφθηκε από τους συντρόφους του ιππότες-αδελφούς, που είχαν εκλέξει τον Ζίγκφριντ του Φόιχτβανγκεν. Ο Γοδεφρείδος εγκαταστάθηκε στο Ουλμ ως το 1307, οπότε μετακόμισε στο Μέργκεντχαϊμ, όπου και απεβίωσε τρία έτη μετά. Τάφηκε στο Μάρμπουργκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Urban, William (2003). The Teutonic Knights: A Military History. London: Greenhill Books. p. 290. ISBN 1-85367-535-0.