Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γλώσσες του Λίχτενσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η επίσημη γλώσσα του Λίχτενσταϊν είναι τα γερμανικά, και το πριγκιπάτο είναι η μικρότερη από τις τέσσερις χώρες της Ευρώπης που κατοικείται κατά πλειοψηφία από γερμανόφωνους ομιλητές. Επίσης ομιλούνται και άλλες γλώσσες από τον πληθυσμό που έχει γεννηθεί σε άλλες χώρες, που αποτελούν περίπου το 14% του πληθυσμού της χώρας (και τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού).[εκκρεμεί παραπομπή]

Το μέρος της χώρας όπου ομιλούνται τα Υψηλότερα Αλεμαννικά επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα, στα νότια της χώρας. Το υπόλοιπο του Λίχτενσταϊν ομιλεί τα Υψηλά Αλεμαννικά. 

Γερμανικά και Αλεμαννικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοπική γερμανική διάλεκτο είναι η Αλεμαννική, μια διάλεκτος (μερικές φορές θεωρείται γλώσσα) που ανήκει σε μια αρκετά αποκλίνουσα ομάδα  συμπεριλαμβανομένων των Ελβετικών Γερμανικών (ομιλούμενη από τους Ελβετούς Γερμανούς, τη πλειοψηφία της χώρας), την Αλσατία (που ομιλείται στην Αλσατία της Γαλλίας), τους Γερμανούς που ζουν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Βαυαρική Σουαβία, και τους Αυστριακούς που ζουν στο Φόραρλμπεργκ. Ογδόντα έξι τοις εκατό της χώρας είναι "εθνοτικοί Αλεμανικοί", και ομιλητές της γλώσσας. Τα Υψηλότερα Αλεμαννικά ομιλούνται στο νότιο τμήμα της χώρας, και τα Υψηλά Αλεμαννικά στην υπόλοιπη χώρα. Μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Αλεμαννικών και των Πρότυπων Γερμανικών, ιδίως με την Υψηλότερη Αλεμαννική ποικιλία.

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αλλοδαποί αποτελούν περίπου το 14% του πληθυσμού του Λιχτενστάιν, κυρίως Ιταλοί και Τούρκοι. Τα ιταλικά και τα τουρκικά ομιλούνται στη χώρα[εκκρεμεί παραπομπή].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα ενσωματώνει υλικό από την έκδοση του 2006 του CIA World Factbook, έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ που βρίσκεται στο κοινό κτήμα.