Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γλώσσα Πιραχά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πιραχά (γράφεται και Pirahá, Pirahán), ή Múra-Pirahã, είναι η ιθαγενής γλώσσα της απομονωμένης φυλής Πιραχά της πολιτείας Αμαζόνας, Βραζιλία. Οι Πιραχά ζουν κατά μήκος του ποταμού Μαΐκι, που είναι ένας παραπόταμος του Αμαζόνιου.

Η Πιραχά είναι η μόνη επιζώσα διάλεκτος της Γλώσσα Μούρα, αφού οι υπόλοιπες εξαφανίστηκαν τους προηγούμενους αιώνες, με τις περισσότερες ομάδες των Μούρα να χρησιμοποιούν τα πορτογαλικά. Υποτιθέμενες συγγενείς γλώσσες όπως η γλώσσα Ματανάγουι είναι επίσης εξαφανισμένες, με αποτέλεσμα η Πιραχά να είναι μια απομονωμένη γλώσσα. Έχει περίπου 250 με 380 ομιλητές. Δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης, λόγω του ότι η χρήση της είναι έντονη και η κοινότητα των Πιραχά είναι κατά πλειοψηφία μονόγλωσσοι.

Η γλώσσα Πιραχά είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα πολλών αμφισβητούμενων αξιώσεων, για παράδειγμα παρέχει στοιχεία που αναιρεί την γλωσσική σχετικότητα. Η διαμάχη αυτή επιδεινώνεται από την τεράστια δυσκολία της εκμάθησης της γλώσσας. Ο αριθμός των γλωσσολόγων με πρακτική εμπειρία στη γλώσσα Πιραχά είναι πολύ μικρή.