Γλώσσα Μαρινγκάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γλώσσα Μαρινγκάρ
ΠεριοχήDaly River
Φυσικοί ομιλητές8 Marri Ngarr
Glottologmari1418[1]

Η γλώσσα Μαρινγκάρ (Marri Ngarr, Marenggar, Maringa ) είναι μια υπό εξαφάνιση γλώσσα των Αυστραλιανών Αβορίγινων που ομιλείται κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής της Βόρειας Επικράτειας .

Το Marti Ke (Magati Ke, Matige, Magadige, Mati Ke, επίσης Magati-ge, Magati Gair) βρίσκεται στην ίδια κατηγορία γλωσσών. Ομιλείται ή ομιλείτο από τη φυλή Mati Ke. Ως τις 2020 περιλαμβάνεται σε ένα πρόγραμμα αναζωογόνησης γλωσσών που στοχεύει στη διατήρηση των επαπειλούμενων γλωσσών.

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γλώσσα ομιλούνταν στη Βόρεια Επικράτεια, στο Wadeye, κατά μήκος της Θάλασσας του Τιμόρ, [2] στην ακτή νότια από τις εκβολές του ποταμού Moyle έως το Port Keats, νοτιοδυτικά του Ντάργουιν. [3]

Τρέχουσα κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τρεις πρεσβύτεροι Marringarr που είναι οι τελευταίοι γνωστοί γηγενείς ομιλητές του Magati Ke

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων γλωσσών, από το 2005 η γλώσσα Mati Ke είχε πληθυσμό τριών ανθρώπων (Patrick Nudjulu, Johnny Chula, Agatha Perdjert). [4] Οι ομιλητές Mati Ke είχαν αρχικά στραφεί στη χρήση των Αγγλικών και της ακμάζουσας γλώσσας Αβορίγινων Murrinh-Patha. Ο εθνικός πληθυσμός είναι περίπου 100 και υπάρχουν 50 χρήστες που τη χρησιμοποιούν ως δεύτερη γλώσσα.

Καθώς η γλώσσα είναι σχεδόν ανύπαρκτη σήμερα, οι γλωσσολόγοι εργάζονται για τη συλλογή πληροφοριών και την καταγραφή των φωνών των εναπομείναντων ομιλητών. [2]

Πρόγραμμα αναγέννησης γλωσσών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως τις 2020, η Mati Ke είναι μία από τις 20 γλώσσες που έχουν προτεραιότητα στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Γλωσσών Προτεραιότητας, το οποίο έχει αναλάβει η First Languages Australia και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνών. Το έργο στοχεύει να "εντοπίσει και να καταγράψει επαπειλούμενες γλώσσες - εκείνες τις γλώσσες για τις οποίες υπάρχει μικρή ή καθόλου τεκμηρίωση, όπου δεν έχουν γίνει προηγούμενες ηχογραφήσεις, αλλά όπου υπάρχουν ζωντανοί ομιλητές".[5]

Γραμματική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λεξιλόγιο είναι περιορισμένο, επομένως οι σχέσεις και η θέση των λέξεων έχουν σημασία για να γίνει κατανοητή η δομή ανάλογα με την κατάσταση.

Η ταξινόμηση των ουσιαστικών αποτελεί πυρήνα της γλώσσας που διαμορφώνει την κατανόηση του κόσμου για τους ομιλητές της. Υπάρχουν 10 τάξεις ουσιαστικών μεταξύ των οποίων είναι μέρη και ώρες, ομιλία και γλώσσα.

Η αναφορά στην τάξη των πνευμάτων, των ηλικιωμένων ή των ανθρώπων με σεβασμό αποτελείται από το πρόθεμα me (εμένα) + ουσιαστικό. [2]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Maringarr–Matige». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Abley, Mark (2003). Spoken Here: Travels Among Threatened Languages. Toronto, ON: Random House Canada. ISBN 0679311017. 
  3. «Marti Ke». Ethnologue. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2015. 
  4. «The Language Database - Mati Ke». www.hermanboel.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2015. 
  5. «Priority Languages Support Project». First Languages Australia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]