Γκόττι (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκόττι
(Gotti)
ΣκηνοθεσίαΡομπέρ Χάρμον
ΠαραγωγήΓκάρυ Λουτσέσι
ΣενάριοΣτιβ Σάγκαν
ΠρωταγωνιστέςΑρμάντ Ασάντι, Άντονι Κουίν και Βίνσεντ Παστόρε
ΜουσικήΜαρκ Ισάμ
ΦωτογραφίαΑλάρ Κιβίλο
ΜοντάζΖακ Σταένμπεργκ
Εταιρεία παραγωγήςHome Box Office
ΔιανομήHome Box Office και Netflix
Πρώτη προβολή1996
Διάρκεια117 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Γκόττι (αγγλικά: Gotti‎‎) είναι Αμερικανική βιογραφική δραματική ταινία του 1996, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Χάρμον. Πρωταγωνιστούν οι Αρμάντ Ασσάντε και Άντονι Κουίν.

Η ταινία αναφέρεται στη άνοδο και την πτώση του διαβοήτου γκάνγκστερ της οικογένειας Γκαμπίνο, Τζον Γκότι, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ιστορικούς ως ο τελευταίος «Ντον» (Νονός) της Κόζα Νόστρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος σε μια φτωχή ιταλική οικογένεια μεταναστών από την Νάπολη, ο Τζον Γκότι μεγάλωσε στους δρόμους του Μπρονξ, όπου άρχισε να την εγκληματική του σταδιοδρομία μπαίνοντας ως απλός στρατιώτης στη οικογένεια Γκαμπίνο, μιας από τις πέντε ισχυρές οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος της Νέας Υόρκης.

Ο Γκότι, ιδιαίτερα φιλόδοξος σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει στη ιεραρχία της οικογένειας Γκαμπίνο, όπου και με την βοήθεια του κονσιλιέρι και μεντόρα του Νηλ Ντελακρότσε θα γίνει αφεντικό της μαφίας, αφου πρώτα θα φροντίσει να βγάλει από την μέση τον Πωλ Καστελάνο, ο οποίος ηγείτο στην επιτροπή της Κόζα Νόστρα.

Με την δολοφονία του Καστελάνο όμως θα μπει στο στόχαστρο του FBI, το οποίο θα τον παρακολουθεί στενά, τοποθετώντας ακόμη και κοριούς. Ο Γκότι παρότι ξέρει ότι κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή, δείχνει απτοήτος και συνεχίζει τις εγκληματικές του δραστηριότητες.

Με τον κλοιό να στενεύει συνεχώς γύρω του, το δεξί του χέρι, ο Σάμι Γκράβανο δεν θα αντέξει την πίεση του FBI και θα γίνει πεντίτο (πληροφοριόδοτης), με αποτέλεσμα την σύλληψη του Τζον Γκότι για σωρεία κατηγοριών, όπου στο τέλος θα δικαστεί και θα καταδικαστεί σε ισόβια, στελνόντας τον στις ομοσπονδιακές φυλακές του Μιζούρι, όπου και θα πεθάνει το 2000, κλείνοντας τον κύκλο των μεγάλων γκάνγκστερς των ΗΠΑ.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέρεμι Τζιράντ του περιοδικού επιθεώρησης Variety στην κριτική του σημειώνει ότι η ταινία Γκότι παρόλο που περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, το σενάριο του Στηβ Σάγκαν είναι αρκετά μέτριο επειδή δεν ασχολείται βαθύτερα με τη σχέση μεταξύ του γκάνγκστερ και της πόλης με την οποία μοιράστηκε μια τόσο περίεργη συνύπαρξη. Επίσης το σενάριο είναι τόσο σφιχτό για τον χαρακτήρα του Τζον Γκότι όπως ήταν ο ίδιος άνθρωπος και οι τοποθεσίες των γυρισμάτων που έγιναν κυρίως στο Τορόντο δεν έχουν πολλά κοινά με το γούστο Gotham. Το αποτέλεσμα είναι μια αρκετά γοητευτική ταινία και ένα μέτριο σενάριο με φτωχοί διάλογοι, το οποίο δεν σχετίζονται σε καμιά περίπτωση με το προφίλ του Τζον Γκότι.[1]

Η ταινία στη ιστοσελίδα κριτικών Rotten Tomatoes, έχει βαθμολογία θετικής έγκρισης σε ποσοστό 60%, με βάση 31 κριτικές και μέση βαθμολογία 6/ 10.[2]

Βραβεία & υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Βραβείο Υποψήφιος Αποτέλεσμα Ref
Directors Guild of America Award Outstanding Directing – Television Film Robert Harmon Υποψηφιότητα [3]
Χρυσές Σφαίρες Best Actor – Miniseries or Television Film Armand Assante Υποψηφιότητα [4]
Best Supporting Actor – Series, Miniseries or Television Film Anthony Quinn
Best Miniseries or Television Film Gotti
Primetime Emmy Award Outstanding Cinematography for a Miniseries or Movie Alar Kivilo Υποψηφιότητα [5]
Outstanding Directing for a Miniseries, Movie or a Dramatic Special Robert Harmon
Outstanding Writing for a Miniseries, Movie or a Dramatic Special Steve Shagan
Outstanding Sound Mixing for a Drama Miniseries or a Special Ezra Dweck, Robert W. Glass, David Lee, Dan Wallin
Outstanding Television Movie David Coatsworth, Garry Lucchesi, Robert McMinn
Outstanding Lead Actor in a Miniseries or a Special Armand Assante Νίκη
Outstanding Editing for a Miniseries or a Special - Single Camera Production Zach Staenberg Υποψηφιότητα
Screen Actors Guild Award Outstanding Performance by a Male Actor in a Miniseries or Television Movie Armand Assante Υποψηφιότητα [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Jeremy Girad, η κριτική της ταινίας Γκότι». Variety.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2020.  (Αγγλικά)
  2. «Η αναθεώρηση κριτικών της ταινίας». Rottentomatoes.com. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2020. 
  3. Snow, Shauna (1997-02-06). «Arts and entertainment reports from The Times, national and international news services and the nation's press.». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1997-02-06/entertainment/ca-25922_1_sanford-meisner-center. Ανακτήθηκε στις 2016-01-16. 
  4. «Gotti | Golden Globe». Golden Globe Award. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016. 
  5. «Gotti». Primetime Emmy Award. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016. 
  6. «The 3rd Annual Screen Actors Guild Awards». Screen Actors Guild. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]