Γκρουγιέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκρουγιέρ
Γενικές πληροφορίες
Προφορά
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το γκρουγιέρ (gruyère), ή γκρουέρα, είναι είδος ελβετικού κίτρινου σκληρού τυριού Π.Ο.Π. από αγελαδινό μη παστεριωμένο γάλα που παίρνει την ονομασία του από το ομώνυμο διαμέρισμα (Gruyère) του ελβετικού καντονιού του Φριμπούρ (Fribourg) στην Ελβετία, όπου και παράγεται [1].

Ποικιλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ελβετικό γκρουγιέρ έχει πολλές ποικιλίες με διαφορετικά προφίλ ωρίμανσης. Παρασκευάζεται και μία βιολογική ποικιλία. Μια ιδιαίτερη ποικιλία παρασκευάζεται μόνο το καλοκαίρι σε 32 μόνο σαλέ των ελβετικών Άλπεων: το Le Gruyère d' Alpage [2].

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τα ακόλουθα δύο προφίλ ωρίμανσης: ελαφρύ/γλυκό: ελάχιστη ωρίμανση 5 μηνών, αργής ωρίμανσης (réserve): ελάχιστη ωρίμανση 10 μηνών.

Στην Ελβετία συναντάμε και πολλά άλλα προφίλ ωρίμανσης, όπως σιρσουά (surchoix), παλαιωμένο (vieux), αλατισμένο (salé), αλλά αυτά τα προφίλ ωρίμανσης δεν ανήκουν σε προϊόντα Π.Ο.Π..

Το γαλλικό τυρί Le Brouère, που παράγεται στην κοντινή περιοχή των Βόσγιων ορέων (Vosges) της Γαλλίας, θεωρείται ποικιλία γκρουγιέρ.

Le Gruyère Premier Cru[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Le Gruyère Premier Cru είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία, που παράγεται αποκλειστικά στο καντόνι του Φριμπούρ και ωριμάζει για 14 μήνες σε υγρά σπήλαια με υγρασία 95% και θερμοκρασία 13.5 °C (56.3 °F)[3].

Γκρουγιέρ και γραβιέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γκρουγιέρ προσομοιάζει στην εμφάνιση και τη διαδικασία παραγωγής με τις ελληνικές γραβιέρες, με τις οποίες συχνά συγχέεται, αλλά διαφέρει στη γεύση και τη σύσταση καθώς οι ελληνικές γραβιέρες Π.Ο.Π. παρασκευάζονται αποκλειστικά από πρόβειο ή αιγοπρόβειο παστεριωμένο γάλα[4] (με εξαίρεση τις γραβιέρες Π.Ο.Π. Νάξου και Σύρου (Σαν Μιχάλη), οι οποίες γίνονται με αγελαδινό γάλα, του οποίου όμως η γεύση εξαρτάται από τα χόρτα της ελληνικής νησιωτικής υπαίθρου με τα οποία εκτρέφονται τα ζώα [5]).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://fr.wikipedia.org/wiki/Gruy%C3%A8re_suisse
  2. http://www.gruyere-alpage.ch
  3. http://www.vonmuhlenen.ch/index.php?c=02&p=02a&lg=en
  4. Ζυγούρης Νικόλαος Π., Πρακτική τυροκομία - Παράρτημα γεωργικού δελτίου 1938 http://www.ftiaxno.gr/2014/10/paraskeuvi-tiri-graviera.html
  5. Μαμαλάκης Ηλίας, Τα τυριά Π.Ο.Π. της Ελλάδας http://www.eliasmamalakis.gr/cheese-pop.asp

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]