Γκροσβάλζερταλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Γκροσβάλζερταλ από το Στάιν Ζόνταγκ

Η Μεγάλη Κοιλάδα Βάλζερ (γερμανικά: Großes Walsertal, Großwalsertal‎‎) βρίσκεται στο αυστριακό κρατίδιο Φόραρλμπεργκ. Πρόκειται για μια πλευρική κοιλάδα του Βάλγκαου και εκτείνεται από εκεί βόρεια στο ορεινό κέντρο της χώρας. Το τέλος της κοιλάδας συνορεύει με το δάσος Μπρέγκεντς.

Το όνομα της κοιλάδας προέρχεται από τους Βάλζερ, οι οποίοι μετακινήθηκαν εδώ από το Βαλέ τον 13ο αιώνα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοποθεσία και τοπίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοιλάδα Γκρόσες Βάλζερταλ βρίσκεται στις Βόρειες ασβεστολιθικές Άλπεις μεταξύ των υποομάδων της οροσειράς του δάσους του Μπρέγκεντς (στα βόρεια) και των βουνών Λεχκουέλεν (στα νότια και στα ανατολικά).

Ο ποταμός Λουτς ρέει μέσω της αλπικής κοιλάδας κοπής περίπου 25 χλμ. Ειδικά ο βορράς, ο οποίος εξακολουθεί να ανήκει στη ζώνη φλις, παρουσιάζει τους τυπικούς μικροκυκλικούς και στρογγυλεμένους παραποτάμους και τις δευτερεύουσες κοιλάδες.

Κοινότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι δήμοι της κοιλάδας βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της κοιλάδας.

Από την αρχή της κοιλάδας, οι κοινότητες κατά μήκος της είναι:

  • Θουρινγκέρμπεργκ
  • Ζανκτ Γκερόλντ
  • Μπλονς
  • Φοντανέλλα
  • Ζόννταγκ
  • Το τμήμα Ζονντάγκερ του Μπουχμπόντεν βρίσκεται επίσης βόρεια του ποταμού και αυτός ο δήμος καλύπτει όλο το άκρο της κοιλάδας.

Νότια του Λουτς βρίσκεται:

  • Ράγκαλ
Πανόραμα του Μπλονς και του Γκροσβάλζερταλ (άποψη από το Ράγκαλ) τον Νοέμβριο του 2011

Δρόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δρόμος Φασίνα (πρώην γνωστός ως Bundesstraße 193, τώρα γνωστός ως L 193) οδηγεί μέσω της κοιλάδας σε μια δυτική πλαγιά. Στο Πέρασμα Φασίνα στα 1485 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο δρόμος φεύγει από την κοιλάδα και κατεβαίνει μέσω του Νταμίλς στο Άου στο δάσος Μπρέγκεντς.

Το Σαντόναπας στο τέλος της κοιλάδας οδηγεί στο Χίντερβαλντ κοντά στο Ρέχμεν (δήμος Άου) μέσω ενός μονοπατιού πεζοπορίας.[1]

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2004, το πολιτιστικό φεστιβάλ Walserherbst[2] διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Για τρεις εβδομάδες, το φεστιβάλ προσφέρει συναντήσεις με τη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό στη μέση του Γκροσβάλζερταλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει λογοτεχνία, κινηματογράφο, μουσική, θέατρο, εκθέσεις και εργαστήρια. Η αυτοπροσωπογραφία του φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από «ανοιχτότητα στις νέες ιδέες με τη χαρά της συνάντησης των ανθρώπων». Αυτή η περιγραφή επελέγη επειδή η πολιτιστική ανταλλαγή ήταν πάντα καθοριστική συνιστώσα της εθνοτικής ομάδας Βάλζερ που ζούσε εκεί αφού μετανάστευσε από το Βαλέ μερικούς αιώνες πριν.

Η κοιλάδα του Μεγάλου Βάλζερ και τα ορειβατικά χωριά της αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας της Αυστριακού Αλπικού Συλλόγου για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού.[3]

Πάρκο Βιόσφαιρας Γκρόσες Βάλζερταλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δήμοι της Κοιλάδας Μεγάλου Βάλζερ συναποτελούν μέρος του Πάρκου Βιόσφαιρας Γκρόσες Βάλζερταλ,[4] Είναι το πρώτο φυσικό πάρκο του Φόραρλμπεργκ, το οποίο αποτελεί αποθεματικό βιόσφαιρας που έχει απονεμηθεί από την Ουνέσκο. Σε ένα πάρκο βιόσφαιρας ο άνθρωπος και η φύση αλληλεπιδρούν και αλληλοσυμπληρώνονται θετικά και στις 10 Νοεμβρίου 2000 η περιφέρεια συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των παγκόσμιων μοντέλων περιφερειών για βιώσιμη διαβίωση και καλλιέργεια.

Η αποδοχή μεταξύ του πληθυσμού, όπως ζητήθηκε από την Ουνέσκο στο πλαίσιο της Τοπικής Ατζέντας 21 για τα πάρκα βιόσφαιρας, είναι εξαιρετική. Το έργο έχει επίσης κερδίσει πολλά βραβεία, όπως το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ανάπλασης Χωριού το 2002, το Βραβείο EDEN (Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας) το 2009 και το Αργυρό Ευρωπαϊκό Βραβείο Ενέργειας το 2010.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Schadonapass • Pass». www.alpenvereinaktiv.com (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2017. 
  2. «Walser Autumn in Vorarlberg» (στα αγγλικά). http://www.austria.info/uk/service-facts/our-recommendations/walser-autumn. Ανακτήθηκε στις 2017-04-14. 
  3. «Mountaineering villages at Austria: small and beautiful». www.mountainvillages.at. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2017. 
  4. «World Database on Protected Areas – Biosphere Park Großes Walsertal». protectedplanet.net. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]