Γκρέητ Γουέστερν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η αναχώρηση του SS Great Western το 1838 από το Μπρίστολ, στο παρθενικό του ταξίδι

Το SS Great Western (Γκρέητ Γουέστερν, Μεγάλος Δυτικός) ήταν το πρώτο θεωρητικά υπερωκεάνειο τροχήλατο πλοίο ειδικά ναυπηγημένο για μεγάλους πλόες. Ιδίως από άποψη άνεσης θεωρήθηκε το καλύτερο της εποχής του, γεγονός που του εξασφάλιζε πλήρη φόρτο επιβατών.

Το Γκρέητ Γουέστερν ναυπηγήθηκε το 1838 και είχε ολικό μήκος 212 πόδια, πλάτος 36 και βύθισμα 17. Η συνολική χωρητικότητα του πλοίου ήταν 1324 τόνοι και η μηχανή του είχε ισχύ 450 hp που παρέχονταν σε δύο πλευρικούς τροχούς και η οποία του εξασφάλιζε ταχύτητα 9,5 κόμβων. Στη πρώτη εξαετία των δρομολογήσεών του (1838-1843) είχε διανύσει 234.000 μίλια και είχε περιορίσει τη διάρκεια ταξιδιού Λονδίνου Νέας Υόρκης σε 14 εικοσιτετράωρα. Έφερε τέσσερις ιστούς εκ των οποίων μόνο ο πρωραίος έφερε ιστία (πανιά) και αυτό περισσότερο ως υποβοήθηση της μηχανής και όχι το αντίστροφο όπως συνέβαινε μέχρι τότε στα ήδη ατμόπλοια (τροχήλατα).

Αξίζει όμως ν΄ αναφερθεί η πλούσια διακόσμηση και η μεγάλη πολυτέλεια των διαμερισμάτων του πλοίου αυτού που θεωρήθηκαν άφθαστες για τις τότε μαζικές μετακινήσεις και που απετέλεσε την απαρχή της εσωτερικής διακόσμησης των μετέπειτα υπερωκεανίων και που εξακολουθεί μέχρι σήμερα στα κρουαζιερόπλοια.

  • Τη ναυπήγηση του πλοίου αυτού ακολούθησε η του «Μεγάλου Ανατολικού» (SS Great Eastern), που απετέλεσε το ναυπηγικό θαύμα στην εποχή του.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]