Γκράντινια Μπρανισλαβλίεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γκράντινια της Διόκλειας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος1146
ΕθνικότηταΣέρβοι
Οικογένεια
ΤέκναΡάντοσλαβ της Διόκλειας
ΑδέλφιαΓκρούμπεσα
ΟικογένειαΔυναστεία των Βογισλάβλιεβιτς

Ο Γκράντινια Μπρανισλαβλίεβιτς ήταν ηγεμόνας της Διόκλειας, υποτελής της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με τον τίτλο του προνιάριου από το 1131 έως το 1142, και από το 1135 έως το 1146. Ο Γκράντιτα δεν αναφέρεται καθόλου στις βυζαντινές πηγές αλλά είναι γνωστός από το Χρονικό του Ιερέα της Διόκλειας[1]. Ο Γκράντινια ήταν γιος του πρίγκιπα Μπράνισλαβ και ο αδελφός του Γκρούμπεσα[2].

Γύρω στο 1125, ο Γκράντινια, ήταν αντίπαλος του Τζόρτζε Μπόντινοβιτς θέλησε να επαναφέρει την περιοχή στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία και στην εξουσία της οικογένειας του[3]. Μετά τον δεύτερο πόλεμο με τους Βυζαντινούς, στον οποίο ο Βασιλιάς Τζόρτζε Μπόντινοβιτς ηττήθηκε και φυλακίστηκε στο προπύργιο του Ομπλίκ, οι Βυζαντινοί όρισαν τον Γκραντίνια ως κυβερνήτη της Διόκλειας, για να κυβερνήσει ως υποτελής. Ο Γκράντινια αναφέρεται στο χρονικό ότι ήταν ευγενικός, ήρεμος, συμπονετικός και προστάτης των χήρων και των φτωχών. Η ισχύς και η εδαφική έκταση της Διόκλειας μειώθηκε κατά την εποχή της βασιλείας του. [5] Ο γιος του Ράντοσλαβ κληρονόμησε το θρόνο το 1146[4] .

Ο Γκράντινια σύμφωνα με τον Γκάβρο Σκριβάνιτς θάφτηκε στην Εκκλησία των Αγίων Σέργιου και του Βάκχου στη Μπογιάνα[5] .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Vizantološki institut 2006, p. 452
  2. Živković 2008.
  3. Vizantološki institut 2006, p. 458: "Око 1125. године Ђорђев противник Градихна, брат Драгихне и Драгила, оженио се у Рашкој, „у намери да поврати власт", како додатно објашњава Ма- вро Орбин."
  4. Istorijski zapisi: organ Istoriskog instituta i Društva istoričara SR Crne Gore. Istorijski institut u Titogradu. 2007. σελ. 336. 
  5. Gavro A. Škrivanić (1959). Imenik geografskih naziva srednjovekovne Zete. σελ. 35. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]