Γκο Τσοκ Τονγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γκο Τσοκ Τονγκ
GohChokTong-WashingtonDC-20010614.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 20  Μαΐου 1941[1]
Σιγκαπούρη[2]
Χώρα πολιτογράφησης Σιγκαπούρη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Σπουδές Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης
Κολλέγιο Ουίλιαμς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Κόμμα Δράσης του Λαού
Οικογένεια
Σύζυγος Tan Choo Leng
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης (1990–2004)
Emeritus Senior Minister (2004–2011)
Member of the Parliament of Singapore (από 1988, Marine Parade Group Representation Constituency)
Senior Minister (2004–2011)
Member of the Parliament of Singapore (Marine Parade Group Representation Constituency)
Βραβεύσεις Βραβείο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού (2003)
Honorary Companion of the Order of Australia (2005)
Μεγάλη Κορδέλα της Τάξης του Ανατέλλοντος Ηλίου
Υπογραφή
Goh Chok Tong signature.png

Ο Γκο Τσοκ Τονγκ (20 Μαΐου 1941- ) είναι Σιγκαπουριανός πολιτικός. Ως στέλεχος του Κόμματος Δράσης των Πολιτών διατέλεσε Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης από τις 28 Νοεμβρίου 1990 έως τις 12 Αυγούστου 2004.

Αρχικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκο γεννήθηκε στη Σιγκαπούρη το 1941, η οποία εκείνη την εποχή ήταν αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του είχε καταγωγή από την Κίνα, και πιο συγκεκριμένα είναι Χοκιέν[3][4]. Ο Γκο φοίτησε στο Ινστιτούτο Ραφλ, το παλαιότερο σχολείο της Σιγκαπούρη, από το 1955 έως το 1960. Ήταν ένας από τους ικανότερους αθλητές της κολύμβησης στα νιάτα του. Ο Γκο έλαβε το πτυχίο του στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και το μάστερ από το Κολέγιο Ουίλλιαμς το 1967. Μετά το πέρας των σπουδών του, ο Γκο επέστρεψε στη Σιγκαπούρη προκειμένου να εργαστεί στην κυβερνητική υπηρεσία και το 1969 προσελήφθη ως οικονομικός σύμβουλος στη ναυτιλιακή εταιρεία της Σιγκαπούρη, Neptune Orient Lines. Το 1973 αναβαθμίστηκε σε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, πετυχαίνοντας σπουδαία αποτελέσματα από αυτή τη θέση, ενδυναμώνοντας οικονομικά την εταιρεία.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις γενικές εκλογές του 1976 στη Σιγκαπούρη, ο Γκο εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου σε ηλικία 35 ετών, ως υποψήφιος του Κόμματος Δράσης των Πολιτών. Στη συνέχεια διορίστηκε Υπουργός για Οικονομικά Θέματα του κράτους και το 1981 αναβαθμίστηκε σε Υπουργό Εμπορίου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 υπηρέτησε επίσης ως Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Άμυνας. Το 1985 ο Γκο διορίστηκε Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης δίπλα στον πρωθυπουργό Λι Κουάν Γιου και άρχισε να προετοιμάζεται για την άνοδο στην εξουσία, αναλαμβάνοντας περισσότερο υπεύθυνα καθήκοντα στην κυβέρνηση.

Η Πρωθυπουργία από το 1990 έως το 2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκο ανέλαβε δεύτερος Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρη στις 28 Νοεμβρίου 1990, διαδεχόμενος τον βετεράνο Λι Κουάν Γιου. Ο Λι Κουάν Γιου συνέχισε να έχει επιρροή στην κυβέρνηση, καθώς διορίστηκε Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Στις 1 Νοεμβρίου 1992, ο Γκο ανέλαβε και Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Δράσης των Πολιτών ολοκληρώνοντας τη διαδικασία διαδοχής από τον προκάτοχό του. Στις γενικές εκλογές του 1991, ο Γκο αναδείχτηκε νικητής, καθώς το κόμμα του κέρδισε το 61% των ψήφων. Ως πρωθυπουργός, ο Γκο υποσχέθηκε ένα πιο ανοιχτό και δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης σε σχέση με αυτό του Λι Κουάν Γιου, δίνοντας έμφαση στην περεταίρω οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση Γκο ανέπτυξε φιλικές πολιτικές με τους ξένους επενδυτές και ενθάρρυνε την επιχειρηματικότητα. Η Σιγκαπούρη επί της περιόδου διακυβέρνησης του Γκο αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, όπως την επιδείνωση των σχέσεων με τις Φιλιππίνες το 1995 και τη μεγάλη οικονομική κρίση που χτύπησε ολόκληρη την Ασία το 1997. Η κυβέρνηση Γκο πήρε έκτακτα οικονομικά μέτρα το 1998 για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στις γενικές εκλογές του 1997 και του 2001 το κόμμα του Γκο κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία. Ο ίδιος ο Γκο δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία μόλις βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο Γκο αποχώρησε από την ηγεσία του Κόμματος Δράσης των Πολιτών στις 3 Δεκεμβρίου 2003 αφήνοντας στη θέση του το Λι Χσιέν Λουνγκ, γιο του τέως πρωθυπουργού Λι Κουάν Γιου.

Ύστερη πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκο αποχώρησε από την πρωθυπουργία της Σιγκαπούρη στις 12 Αυγούστου 2004, παραδίδοντας τη θέση του στο Λι Χσιέν Λουνγκ. Στη συνέχεια ανέλαβε Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση του διαδόχου του, ενώ συνέχισε να είναι μέλος του κοινοβουλίου. Το 2011 αποχώρησε από το πόστο του υπουργού, αλλά συνέχισε να εκλέγεται στο κοινοβούλιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]