Γκλεμπ Φετίσοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκλεμπ Φετίσοφ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Ιουνίου 1966
Ηλεκτροστάλ
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπρος (από 2020)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
Αγγλικά
Εκπαίδευσηδιδάκτωρ οικονομικών επιστημών
ΣπουδέςMoscow State University Faculty of Economics
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαραγωγός ταινιών
ΕργοδότηςMoscow State University Faculty of Economics
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαGreen Alliance–The People's Party
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας (2001–2009)
Ιστότοπος
www.glebfetisov.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκλεμπ Φετίσοφ (αγγλικά: Gleb Fetisov‎‎; ρωσικά: Глеб Геннадьевич Фетисов‎‎) ( γεννημένος στις 5 Ιουνίου 1966, στο Elektrostal, περιοχή της Μόσχας, ΕΣΣΔ) είναι παραγωγός ταινιών[1] με δύο φορές υποψήφιες για Όσκαρ κινηματογραφικές παραγωγές και φιλάνθρωπος, δισεκατομμυριούχος επενδυτής. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και καθηγητής οικονομικών και χρηματοοικονομικών, πρώην μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για την περιοχή Voronezh (2001-2009) και πρώην πρόεδρος του κόμματος της Πράσινης Συμμαχίας (2012-2015). Πολίτης της Κύπρου. Ζει στην Κύπρο από το 2020.

Κινηματογραφικές παραγωγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές ταινίες που έχουν δημιουργηθεί από τον παραγωγό ταινιών Φετίσοφ είναι:

  • "Some Like It Cold" (2014).
  • "The Duelist" (2016) σε σκηνοθεσία Αλεξέι Μιζγκίρεβ.
  • "Χωρίς αγάπη" (Loveless) (Non-Stop Production και Fetisoff Illusion, 2017) σε σκηνοθεσία Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ και τιμήθηκε με το βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το βραβείο César και το Grand Prix στο φεστιβάλ κινηματογράφου BFI του Λονδίνου.
  • "Sobibor" (2018, κινηματογραφική παραγωγή, Fetisoff Illusion) ένα δράμα βασισμένο στα γεγονότα που συνέβησαν κατά το  Δεύτερο Παγκοσμίο Πολέμου με πρωταγωνιστές τους Κονσταντίν Χαμπένσκι και Κρίστοφερ Λαμπέρτ.
  • "Tripping in Mexico" (2019).
  • "Iron Mask: Ταξίδι στην Κίνα" (2019) ταινία φαντασίας με πρωταγωνιστές τους Τζάκι Τσαν και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ (η μόνη σκηνή μάχης στην ιστορία του κινηματογράφου μεταξύ αυτών των δύο αστέρων του κινηματογράφου).
  • "The Piper" (2022) μια ταινία τρόμου βασισμένη στον μεσαιωνικό μύθο του αυλητή του Χαμελίν, με πρωταγωνίστρια τη Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ[3].

Το "Loveless" ήταν υποψήφιο για Όσκαρ ενώ το "Sobibor" επιλέχθηκε για Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2018 και το 2019. Η ταινία  "Sobibor" παρουσιάστηκε επίσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Είναι μέλος του Producers Guild of America.

Ίδρυσε τις εταιρείες παραγωγής ταινιών Fetisoff Illusion (Ευρώπη) – μια ευρωπαϊκή εταιρεία παραγωγής ταινιών καθώς και την Fetisoff Illusion (Ηνωμένες Πολιτείες) στο Χόλυγουντ.

Φιλανθρωπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο τέλος του έτους 2019 το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Fetisov (με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας) καθιέρωσε τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά βραβεία στον κόσμο – τα Βραβεία Δημοσιογραφίας Φετίσοφ[5] για να αναγνωρίσει και να ανταμείψει εξαιρετικούς δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο για το ανιδιοτελές έργο τους και τη συμβολή τους στην προώθηση των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και για τον θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη κοινωνία[6].

Δίωξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Φεβρουαρίου 2014, ο Φετίσοφ συνελήφθη από τη ρωσική ερευνητική επιτροπή ως ύποπτος απάτης στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για την πτώχευση της My Bank.Τον Δεκέμβριο του 2015, παραιτήθηκε από τη θέση του στο Κόμμα της Πράσινης Συμμαχίας και αποσύρθηκε από την πολιτική. Το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμπεριέλαβε τον Γκλεμπ Φετίσοφ στο ψήφισμα για τη Ρωσία ως «ηγέτη ενός κόμματος της αντιπολίτευσης και ενός κινήματος που διώχθηκε από τις ρωσικές αρχές»[7].Το 2015, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συμπεριέλαβε τον Γκλεμπ Φετίσοφ στον κατάλογο των ατόμων που υπόκεινται σε «πολιτικά υποκινούμενη αβάσιμη ποινική δίωξη» στην πατρίδα τους[8].Τον Μάιο 2017, το Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου κήρυξε τον Γκλεμπ Φετίσοφ μη υπεύθυνο για την πτώχευση της My Bank.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Gleb Fetisov στο Wikimedia Commons