Γκλίζε 581 γ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η τροχιά του Γκλίζε 581γ γύρω από το μητρικό του άστρο (αντιστοιχεί στη τροχιά C).

Ο Γκλίζε 581γ (Αγγλικά Gliese 581c) είναι εξωπλανήτης του ηλιακού συστήματος Γκλίζε 581. Είναι ο δεύτερος πλανήτης που ανακαλύφθηκε να περιστρέφεται γύρω από τον αστέρα Γκλίζε 581 και ο τρίτος κατά σειρά σε απόσταση από τον μητρικό αστέρα. Με μάζα 5,5 φορές αυτή της Γης ταξινομείται ως υπερ-Γαία (μια κατηγορία πλανητών με μάζες έως 10 φορές μεγαλύτερες από αυτή της Γης.) Ο Γκλίζε 581γ κέρδισε το ενδιαφέρον των αστρονόμων, διότι αναφέρθηκε ότι είναι ο πρώτος βραχώδης εξωπλανήτης σε κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του, με θερμοκρασίας που υποστηρίζει υγρό νερό στην επιφάνειά του, και κατ 'επέκταση, εν δυνάμει ικανός να υποστηρίξει ζωη. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα θέτει υπό αμφισβήτηση την κατοικησιμότητα του πλανήτη[1].

Ακτίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεδομένου ότι Γκλίζε 581γ δεν έχει ανιχνευθεί οπτικά, δεν υπάρχουν δεδομένα για την ακτίνα του. Επιπλέον, η ακτινική μέθοδος ταχύτητας που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή της θέτει μόνο ένα χαμηλότερο όριο στη μάζα του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει θεωρητικά μοντέλα πλανητικής ακτίνας και δομής μπορεί να αποφέρουν περιορισμένα αποτελέσματα.

Υποθέτοντας ότι η πραγματική μάζα είναι η ελάχιστη μάζα, η ακτίνα μπορεί να υπολογιστεί με τη χρήση διαφόρων μοντέλων. Για παράδειγμα, αν ο Γκλίζε 581γ είναι ένας βραχώδης πλανήτης με ένα μεγάλο πυρήνα σιδήρου, θα πρέπει να έχει μια ακτίνα περίπου 50% μεγαλύτερη από εκείνη της Γης[2], σύμφωνα με την ομάδα του Udry. Η βαρύτητα στην επιφάνεια ενός τέτοιου πλανήτη θα ήταν περίπου 2,24 φορές πιο ισχυρή από ό, τι στη Γη.

Τροχιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκλίζε 581γ έχει μια τροχιακή περίοδο ("έτος") 13 γήινων ημερών και η ακτίνα της τροχιάς του είναι μόνο το 7% εκείνη της Γης, (απέχει περίπου 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το άστρο του ενώ η Γη απέχει 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο).


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]