Γκιανέντρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γκιανέντρα
King Gyanendra.jpg
Γέννηση
Κατμαντού
Υπηκοότητα Νεπάλ
Σύζυγος Queen Komal of Nepal
Τέκνα Paras, Crown Prince of Nepal και Princess Prerana of Nepal
Γονείς Mahendra of Nepal και Indra Rajya Laxmi Devi
Αδέλφια Birendra of Nepal, Princess Sharada Shah of Nepal, Princess Shova Shahi of Nepal και Dhirendra of Nepal
Αξίωμα Βασιλέας του Νεπάλ ( - )
Βραβεύσεις Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής και Μεγαλόσταυρος του Ιππότη του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου

Ο Γκιανέντρα Μπιρ Μπικράμ Σαχ Ντεβ (ज्ञानेन्द्र शाह, 7 Ιουλίου 1947) ήταν ο τελευταίος βασιλιάς του Νεπάλ, κατά θέση Μαχαραγιά. Το Δεκέμβριο του 2007 το Νεπάλ κινήθηκε[1] προς την κατάργηση της 240χρονης μοναρχίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1947 και ήταν γιος του δεύτερου γιου του Μαχαραγιά Μαχέντρα. Ως νήπιο ανακηρύχθηκε Βασιλιάς (1950–1951, μη διεθνώς αναγνωρισμένος) όταν η υπόλοιπη οικογένεια ήταν στην εξορία. Το 1951 κατέλαβε την εξουσία η οικογένεια των Ράνα.

Πενήντα περίπου χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2001, όταν ο ανεψιός του πρίγκηπας διάδοχος Ντιπέντρα εκτέλεσε όλη σχεδόν την οικογένειά του, γονείς και αδέλφια του, ανάμεσά τους και τον Βασιλιά Μπιρέντρα, και στη συνέχεια του περίεργου θανάτου του, ο Γκιανέντρα ανέλαβε Βασιλιάς.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2005, διέλυσε το Κοινοβούλιο και ανέλαβε δικτατορικές εξουσίες, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Σερ Μπαχαντούρ Ντέουμπα για ανικανότητα στο να εξασφαλίσει την ειρήνη (καθώς μαινόταν ο εμφύλιος με τους Μαοϊστές αντάρτες). Το 2006, έπειτα από διαδηλώσεις, που προκάλεσαν 23 νεκρούς, υποχρεώθηκε να επαναφέρει το Κοινοβούλιο και να διορίσει Πρωθυπουργό τον γηραιό Γκιρίγια Πρασάντ Κοϊράλα.[2][3] Ο ίδιος υποχρεώθηκε να παραδώσει τα καθήκοντά του στο Κοινοβούλιο και να παραμείνει ως εθιμοτυπικός βασιλιάς, μέχρι την κατάργηση της 240χρονης μοναρχίας, στις 28 Μαΐου του 2008. Η χώρα μεταβλήθηκε σε ομοσπονδιακή δημοκρατία.

Ο έκπτωτος βασιλιάς, εγκαταλείποντας το παλάτι, στις 11 Ιουνίου του 2008 σε τηλεοπτικό του διάγγελμά του προς το λαό δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του λαού να καταργηθεί η βασιλεία και να ανακηρυχθεί η χώρα σε αβασίλευτη δημοκρατία.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BBC
  2. https://welcometonepal.wordpress.com/2013/01/14/113/
  3. http://www.nepalroyal.com/royal-proclamation-of-april-21-2006/
  4. Πρώτο Θέμα, Νεπάλ. Ο έκπτωτος μονάρχης μετακομίζει από το παλάτι, 11 Ιουνίου 2008