Γκαρίπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Γκαρίπ (Garip, περίεργο/παράξενο στα Τούρκικα) ήταν ομάδα Τούρκων ποιητών και ποιητικό κίνημα της χώρας.

Το αποτέλεσαν οι Ορχάν Βελί, Οκτάυ Ριφάτ και Μελίχ Τζεβντέτ, επιφανείς ποιητές της Τουρκίας που ήταν φίλοι από τα μαθητικά τους χρόνια. Έκαναν γνωστό το νέο εγχείρημά τους το 1941 με μία συλλογή με την ονομασία Γκαρίπ, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα του καλλιτεχνικού ρεύματος. Μετά το θάνατο του Βελί το 1950, οι δύο άλλοι φίλοι ανέπτυξαν τα ιδιαίτερα ξεχωριστά τους στυλ και άρχισαν τη συγγραφή μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων.

Τα ποιήματα της ομάδας δημοσιεύτηκαν σε μια σειρά λογοτεχνικών περιοδικών, ιδιαίτερα στη Βαρλέκ (Varlık, Ύπαρξη) και Γιαπράκ (Yaprak, Φύλλο). Η Βαρλέκ είναι περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, ενώ η Γιαράκ ήταν ολιγοσέλιδο λογοτεχνικό περιοδικό που ετοιμαζόταν, εκδιδόταν και διανεμόταν από τους ποιητές του Γκαρίπ μέχρι τον ξαφνικό θάνατο του Ορχάν Βελί σε ηλικία τριάντα έξι χρονών.

Το όνομα Γκαρίπ συμβόλιζε τη ρήξη με τη συμβατική (θεωρούμενη παρηκμασμένη) τεχνοτροπία της Τουρκικής ποίησης και λογοτεχνίας. Οι ποιητές του Γκαρίπ χρησιμοποιούσαν την τρέχουσα καθομιλουμένη γλώσσα καθώς και σουρεαλιστικά στοιχεία στα ποιήματά τους. Αν και διήρκεσε μόλις δέκα χρόνια ο αντίκτυπος του κινήματος στην Τουρκική ποίηση είναι αισθητός ακόμη και σήμερα.