Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζόμο Κενυάτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γιόμο Κενυάτα)
Τζόμο Κενυάτα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jomo Kenyatta (Αγγλικά)
Γέννηση20  Οκτωβρίου 1893
Gatundu
Θάνατος22  Αυγούστου 1978[1]
Μομπάσα
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΚένυα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΣχολή Οικονομικών του Λονδίνου
Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Λονδίνου
International People's College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΑφρικανική Εθνική Ένωση της Κένυας
Οικογένεια
ΣύζυγοςGrace Wahu
Ngina Kenyatta
ΤέκναMargaret Kenyatta[2]
Ουχούρου Κενυάτα[2]
Nyokabi Kenyatta[2]
Muhoho Kenyatta[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος της Κένυα (1964–1978)
Πρωθυπουργός της Κένυας
Minister for Foreign Affairs (1963–1964)
ΒραβεύσειςOrder of Merit for National Foundation
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιόμο Κενυάτα (Jomo Kenyatta, 20 Οκτωβρίου 189122 Αυγούστου 1978) ήταν ο ηγέτης της Κένυας από την ανεξαρτησία της το 1963 έως το θάνατό του το 1978, υπηρετώντας πρώτα ως πρωθυπουργός (1963-64) και στη συνέχεια ως πρόεδρος (1964-78). Θεωρείται ο ιδρυτής και πατέρας του έθνους της Κένυας[3].

Ο Γιόμο Κενυάτα ήταν ο ηγέτης του απελευθερωτικού κινήματος της Κένυας και το 1953 είχε καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα, καθώς οι Βρετανοί προσπαθούσαν με κάθε μέσο να διατηρήσουν την αποικιακή αυτοκρατορία τους που κατέρρεε. Η παγκόσμια κατακραυγή ώθησε και άλλους Αφρικανούς ηγέτες να ασκήσουν έντονες πιέσεις, προκειμένου να πετύχουν την απελευθέρωσή του.

Ύστερα από περίπου εννέα χρόνια φυλάκισης και κατ' οίκον περιορισμού, στις 14 Αυγούστου του 1961, ο ηγέτης των Μάου Μάου και μετέπειτα πρόεδρος της Κένυας, Γιόμο Κενυάτα, απελευθερώθηκε και επέστρεψε στο σπίτι του στο Γκατούντου κοντά στο Ναϊρόμπι, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους οπαδούς του. Μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του στο Γκατούντου, Βρετανός αξιωματούχος τού παρέδωσε επισήμως την εντολή με την οποία τέθηκε τέρμα στους περιοριστικούς όρους, το χρυσό δαχτυλίδι του και το μαύρο μπαστούνι του, σύμβολα της επιστροφής του στην ελευθερία[4].

Λίγο αργότερα ο Γιόμο Κενυάτα πήρε μέρος στη διάσκεψη στο Λονδίνο, στην οποία εξετάστηκε το μέλλον της αποικίας. Το 1963 έγινε πρωθυπουργός της Κένυας και ένα χρόνο αργότερα, μετά την ανεξαρτησία της χώρας, ανέλαβε πρόεδρος.

Ο Κενυάτα ήταν ένας μορφωμένος διανοούμενος που έχει συγγράψει αρκετά βιβλία και έχει μείνει στην ιστορία ως Παναφρικανιστής. Είναι επίσης ο πατέρας του τέταρτου προέδρου της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Κενυάτα και κεντρικοί δρόμοι σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Κένυας, πολλά σχολεία, δύο πανεπιστήμια, νοσοκομείο, αγορές και συγκροτήματα κατοικιών φέρουν το όνομά του. Προς τιμή του έχει στηθεί άγαλμα στο κέντρο της πόλης του Ναϊρόμπι καθώς και μνημεία σε όλη την Κένυα.

  • Όταν ήρθαν οι ιεραπόστολοι, οι Αφρικανοί είχαν τη γη και οι ιεραπόστολοι κρατούσαν τη Βίβλο. Μας έμαθαν να προσευχόμαστε με τα μάτια κλειστά. Όταν τα ανοίξαμε, εκείνοι είχαν τη γη κι εμείς κρατούσαμε τη Βίβλο.[5]
  • Όταν παλεύουν δύο ελέφαντες, την πληρώνει η χλόη που πατούν.


  1. «Gran Enciclopèdia Catalana» (Καταλανικά) Grup Enciclopèdia. 0035552.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 photography.a24media.com/index.php/photogallery/prominent-faces/86-the-life-and-times-of-jomo-kenyatta. Ανακτήθηκε στις 16  Μαρτίου 2021.
  3. Mzee Jomo Kenyatta statehousekenya.go.ke
  4. Ο Κενιάτα ελεύθερος, Ιστορικό Λεύκωμα 1961, σελ. 112, Καθημερινή, Αθήνα (1997)
  5. Γιόμο Κενυάτα Γνωμικολογικόν

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]