Γιουάν Τσονγκχουάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Γιουάν Τσονγκχουάν (6 Ιουνίου 1584 – 22 Σεπτεμβρίου 1630) ήταν Κινέζος στρατηγός της Δυναστείας Ming. Το 1625, όταν οι Μαντσούριοι εισέβαλλαν στην Βόρεια Κίνα, ο Αρχιστάτηγος Γκάο Ντί διέταξε υποχώρηση των Κινεζικών Δυνάμεων. Ο Γιουάν Τσονγκχουάν αρνήθηκε να υποχωρήσει και στην πόλη Ningyuan αντιμετώπισε 130.000 Μαντσούριους με μόνο 9.000 στρατιώτες και λίγα κανόνια. Παρόλο που οι Μαντσούριοι υπερτερούσαν αρηθμητικά, ηττήθηκαν απο τον Γιουάν Τσονγκχουάν, και ο Βασιλίας τους Νουρχάσι πέθανε απο τραύματα.

Τον Ιούνιο του 1628, ο Γιουάν Τσονγκχουάν κατέλαβε το Jinzhou και νίκησε τους Μαντσούριους στην Δεύτερη Μάχη του Ningyuan. Τον Χειμώνα του 1629, ο διάδοχος του Νουρχάσι, Χουάνγκ Ταιτζί, προσπέρασε το Σινικό Τείχος και έφτασε έξω απο το Πεκίνο με 100.000 στρατιώτες αλλά ο Γιουάν Τσονγκχουάν τον απώθησε.

Ο Χουάνγκ Ταιτζί, ξέροντας οτι ποτέ δεν θα μπορούσε να νικήσει τον Γιουάν Τσονγκχουάν, διέδωσε φήμες ότι ο Γιουάν Τσονγκχουάν συνεργαζόντα μυστικά μαζί του. Οι διεφθαρμένοι εύνουχοι, που μισούσαν τον Γιουάν Τσονγκχουάν επειδή δεν τους έδινε μίζες, έπεισαν το Αυτοκράτορα Τσόνγκζεν να συλλάβει και να εκτελέσει τον Γιουάν Τσονγκχουάν.

Πράγματι, ο Γιουάν Τσονγκχουάν συνελήφθη και εκτελέστηκε με κόψιμο σε 1000 κομάτια. Το μίσος των κατοίκων του Πεκίνου για τον "προδότη" ήταν τέτοιο που αγόρασαν κομάτια απο το σώμα του και τα έφαγαν. Ο Αυτοκράτορας διέταξε να μήν ταφεί το κεφάλι του Yuan Chonghuan, το μόνο κομάτι του σωματός του που απέμεινε, αλλά ένας φρουρός το πήρε και το έθαψε.

Χωρίς τον Γιουάν Τσονγκχουάν, το 1664, οι Μαντσούριοι κατέλαβαν την Κίνα και ίδρυσαν την Δυναστεία Τσινγκ. Τώρα πλέον, ο Γιουάν Τσονγκχουάν είναι εθνικός ήρωας στην Κίνα.