Γιορτινή φορεσιά Σαλαμίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πουκάμισο από τη Σαλαμίνα με κεντητά κουκουνάρια. Αρχές 20ού αι. Συλλογή ΠΛΙ, Ναύπλιο

Ως γιορτινή φορεσιά της Σαλαμίνας αναφέρεται η γυναικεία ενδυμασία που φοριόταν από τον γυναικείο πληθυσμό της Σαλαμίνας κατά τις επίσημες περιστάσεις (γιορτές, γάμοι, κλπ).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συγκεκριμένη φορεσιά παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες και παρόμοια εξέλιξη με την αντίστοιχη φορεσιά των Μεγάρων[1][2] αν και σταδιακά ο τύπος της φορεσιάς μετεξελίχθηκε από αγροτικού τύπου σε νησιωτικού.[3] Κύρια χαρακτηριστικά της είναι οι έντονες αντιθέσεις των χρωμάτων και τα ανάγλυφα κεντήματα.[4] Η φορεσιά αποτελείται από το μεταξωτό ή βαμβακερό λευκό πουκάμισο (παλιότερα χρησιμοποιούνταν κεντημένα πουκάμισα και μάλλινα σεγκούνια όπως σε άλλα μέρη της Αττικοβοιωτίας τα οποία όμως με τα χρόνια εγκαταλείφθηκαν), τον τζάκο (κοντός και εφαρμοστός μπούστος), το βελούδινο ζιπούνι, το αμάνικο φουστάνι, την ποδιά με κεντήματα τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση της γυναίκας και το μεγάλο γιορντάνι ( κόσμημα περιλαίμιο ή επιστήθιο ).

Για το στολισμό του κεφαλιού χρησιμοποιούνται το φεσάκι (συχνά συνοδευόμενο από ένα δισκοειδές κόσμημα της κεφαλής γνωστό ως τάσι) και το μαύρο σταμπωτό μαντήλι. Χαρακτηριστικό εξάρτημα είναι η σκέπη (μπόλια από ολομέταξο διαφανές ύφασμα με πλατύ κέντημα) που χρησιμοποιείται ως νυφικός κεφαλόδεσμος.[1][2][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Europeana: Γυναικεία ενδυμασία Σαλαμίνας». 
  2. 2,0 2,1 «Huffington Post Greece: Από την Κρήτη ως την Ήπειρο: Οι παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές που έγιναν γραμματόσημα και ταξίδεψαν σε ολo τον κόσμο». 
  3. Παπαντωνίου, Ιωάννα (2000). Η ελληνική ενδυμασία από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Αθήνα: Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος. σελ. 200. ISBN 960-7059-10-7. 
  4. 4,0 4,1 Ελληνικές Φορεσιές, Συλλογή Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, β' έκδοση, Αθήνα 2005, 14.