Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιαροπόλκ Γ΄ Γιαροσλάβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιαροπόλκ Γ΄ Γιαροσλάβιτς
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1140
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΓιαροσλάβ Β΄ Βσεβολόντοβιτς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιαροπόλκ Γ΄ Γιαροσλάβιτς, ρωσ. Ярополк III Ярославич (μετά το1174 - μεταξύ 1212-23) από τον Οίκο των Ρουρικιδών-Τσέρνιγοβ ήταν πρίγκιπας τού Νόβγκοροντ (1197).

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Γιαροσλάβ Β΄ πρίγκιπα τού Στάροντουμπ & Τσέρνιγοβ (εγγονού τού Ολέγκ Α΄ του Τσέρνιγοβ) και της Ειρήνης.

Το 1196 οι πολίτες τού Νόβγκοροντ ζήτησαν από τον πρίγκιπά τους Βσέβολοντ Γ΄ να αντικαταστήσει τον Γιαροσλάβ Βλαντιμίροβιτς -που είχε διορίσει- με έναν γιο του ή άλλον πρίγκιπα, αλλά ο Βσέβολοντ Γ΄ αρνήθηκε. Τότε χρησιμοποίησαν το πρόσφατα επικυρωμένο δικαίωμά τους να καλέσουν έναν πρίγκιπα της επιλογής του. Εκδίωξαν τον Γιαροσλάβ Βλαντιμίροβιτς και έστειλαν αντιπροσωπεία στον Γιαροσλάβ Β΄ στο Τσέρνιγοβ, ο οποίος τους υποσχέθηκε να τους στείλει τον γιο του Γιαροπόλκ Γ΄.

Σύμφωνα με μεταγενέστερα χρονικά, ο Γιαροσλάβ Β΄ δεν μπορούσε να στείλει τον γιο του, διότι οι Ολεγκόβιτσι είχαν εμπλακεί σε πόλεμο με τους εγγονούς τού Βλαντίμιρ Β΄ Μονομάχου, τους Βσέβολοντ Γ΄ και Ροστισλάβ Α΄ του Κιέβου. Ο Γιαροσλάβ Β΄ συμφιλιώθηκε με τον πρώτο και έμειναν οι δύο γιοί τού δεύτερου, που τού εναντιωνόταν. Όταν ο Γιαροπόλκ Γ΄ έφτασε τελικά στο Νόβγκοροντ, συμφιλιώθηκαν και αυτοί.

  • Dimnik, Martin: The Dynasty of Chernigov - 1146-1246; Cambridge University Press, 2003, Cambridge; ISBN 978-0-521-03981-9.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Yaropolk III Yaroslavich της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).