Γεώργιος Χ. Παναγιωτόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεώργιος Χ. Παναγιωτόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1944
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικαστής
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (2005–2009)

Ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος ήταν Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Ο πατέρας του Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος ήταν σύμβουλος στο Συμβούλιο Επικρατείας και είχε διατελέσει υπουργός. Η μητέρα του Αντιγόνη ήταν κόρη του βουλευτή Πειραιώς Ιωάννη Παπαδόπουλου.

Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες σχετικά με το Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας διορίστηκε το 1970 εισηγητής, το 1977 προήχθη σε πάρεδρο, το 1988 σε σύμβουλο και το 2004 σε αντιπρόεδρο. Την περίοδο 2004 - 2005 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Το 2005 έγινε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2009.[1]. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Γενικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών [2] το 2006, ως και επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης [3]το 2009.

Είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μιχ.Στασινόπουλου [4] και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων νομικών ενώσεων και ιδρυμάτων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Διατελέσαντες πρόεδροι του ΣτΕ Αρχειοθετήθηκε 2015-07-06 στο Wayback Machine., από την επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας
  2. Πάντειον Πανεπιστήμιο, Τιμηθείσες Προσωπικότητες
  3. [1][νεκρός σύνδεσμος]
  4. [2], επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μ. Στασινόπουλου