Γεώργιος Τόλης (καρδιοχειρουργός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Τόλης
Γέννηση1969
Σικάγο
ΓονείςΓεώργιος Τόλης
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταιατρός και καρδιοχειρουργός

Ο Γεώργιος Τόλης (αγγλ. George Tolis Jr.) ο νεότερος[1] (Σικάγο, 1969), είναι Ελληνοαμερικανός ιατρός και καρδιοχειρουργός.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1969. Είναι γιος του φημισμένου Έλληνα καρδιοχειρουργού, Γεωργίου Τόλη.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Yale με άριστα, κατέχοντας βασικό πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Μοριακή Βιοφυσική και την Βιοχημεία.

Μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ το 1995, ολοκλήρωσε την πρακτική εκπαίδευσή του στη γενική χειρουργική στο Νοσοκομείο Massachusetts General και εξειδίκευση στη χειρουργική καρδιοθωρακικής στο Νοσοκομείο Yale-New Haven. Ολοκλήρωσε στη συνέχεια προκεχωρημένη εξειδίκευση στα αορτικά αγγεία στο Νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη υπό την καθοδήγηση του καρδιοχειρουργού Δρ. Randall Griepp.

Εργάστηκε στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής της αορτής, στο Ιατρικό Κέντρο St. Elizabeth ως επικεφαλής της Κλινικής Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής, και στο Νοσοκομείο Massachusetts General ως διευθυντής της χειρουργικής επεμβατικής ομάδας για παράκαμψη στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών.Το 2021 ο Τόλης εντάχθηκε στο Νοσοκομείο Brigham and Women ως επικεφαλής της Χειρουργικής των στεφανιαίων αρτηριών και της Γενικής Καρδιακής Χειρουργικής.

Τα κλινικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη χειρουργική εκπαίδευση, την πολυαρτηριακή παράκαμψη των στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών,την ενδαρτηρεκτομή τους,τη χειρουργική για την ενδοκαρδίτιδα,τη χειρουργική στη ρίζα και το τόξο της αορτής, τις πολύπλοκες επανεπεμβάσεις και τη χειρουργική για την αντιμετώπιση επιπλοκών από τις διαδερμικές τοποθετήσεις καρδιακών βαλβίδων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «George Tolis, Jr., MD - Brigham and Women's Hospital». Brigham and Women's Hospital. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2023. 
  2. «George Tolis, Jr». CTSNet. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2023.