Γεώργιος Αλβέρτος του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Αλβέρτος του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Νοεμβρίου 1838[1]
Ρούντολστατ[2]
Θάνατος19  Ιανουαρίου 1890[1]
Ρούντολστατ[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΠριγκιπάτο του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΑλβέρτος του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ και Αυγούστα του Ζολμς-Μπράουνφελς
ΟικογένειαΟίκος του Σβάρτσμπουργκ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Πόλεμοι/μάχεςΓαλλοπρωσικός πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα του Μαύρου Αετού
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γεώργιος-Αλβέρτος, γερμ.: Georg Albert, Prince of Schwarzburg-Rudolstadt (23 Νοεμβρίου 1838 - 19 Ιανουαρίου 1890) από τον Οίκο του Σβάρτμπουργκ ήταν ο προτελευταίος κυρίαρχος πρίγκιπας του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ρούντολστατ, ως γιος του Αλβέρτου πρίγκιπα του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ και τής συζύγου του Αυγούστας (1804-1865), κόρης του Φρειδερίκου-Γουλιέλμου πρίγκιπα του Ζολμς-Μπράουνφελς. Η πριγκίπισσα Αυγούστα ήταν κόρη του Φρειδερίκου-Γουλιέλμου πρίγκιπα του Ζολμς-Μπράουνφελς (1770-1814) και της συζύγου του Φρειδερίκης (1778-1841), κόρης του Κάρολος Β΄ μεγάλου δούκα του Μεκλεμβούργου-Στρέλιτς.

Μετά το τέλος τού θείου του Φρειδερίκου-Γκύντερ στις 28 Ιουνίου 1867, ο πατέρας του Αλβέρτος ανέβηκε στον θρόνο, καθιστώντας έτσι τον Γεώργιο διάδοχο με τον τίτλο τού κληρονομικού πρίγκιπα. Ο πατέρας του απεβίωσε στις 26 Νοεμβρίου 1869, δύο χρόνια μετά την ανάρρηση στον θρόνο, με τον Γιώργο να γίνει ο νέος κυρίαρχος πρίγκιπας.

Κατά τη διάρκεια τής βασιλείας του, η Βόρεια Γερμανική Συνομοσπονδία διαλύθηκε μετά τη νίκη τού βασιλείου της Πρωσίας, που υποστηρίχθηκε από τα κράτη της Συνομοσπονδίας στον Γαλλο-Πρωσικό Πόλεμο, κατά της Β΄ Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Ως αποτέλεσμα, στις 18 Ιανουαρίου 1871, ο βασιλιάς της Πρωσίας ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Γερμανίας, και έτσι ο πρίγκιπας Γεώργιος δεν κυβερνούσε πλέον ένα ανεξάρτητο κράτος, καθώς το Σβάρσμπουργκ-Ρούντολστατ έγινε ένα κράτος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και επομένως ο πρίγκιπας Γεώργιος ήταν υποτελής στον Γερμανό Αυτοκράτορα.[4]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρίγκιπας Γεώργιος μνηστεύθηκε τη Μαρία δούκισσα του Μεκλενβούργου-Σβερίν, κόρη τού 2ου εξαδέλφου του[5], και υιοθετημένης από τη 2η εξαδέλφη του, Μαρία πριγκίπισσα του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ[6]. Αυτή διέκοψε τον αρραβώνα, για να νυμφευτεί τον Βλαδίμηρο Αλεξάνδροβιτς μεγάλο δούκα της Ρωσίας. Μετά από αυτό, ο Γεώργιος-Αλβέρτος δεν νυμφεύτηκε ποτέ, και μετά το τέλος του στο Ρούντολστατ, τον διαδέχτηκε ως πρίγκιπας ο 2ος εξάδελφός του Γκύντερ-Βίκτωρ. Τάφηκε στην Στάτκιρχε στο Ρούντολστατ.[7]

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2014.
  4. Ogg, Frederic Austin (1913). The Governments of Europe. New York: The Macmillan Company. σελ. 204. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. Η Μαρία δ. του Μ.Σ. ήταν κόρη του Φρειδερίκου-Φραγκίσκου Β΄ μ.δ. του Μ.Σ., γιού της Αλεξανδρινής π. της Πρωσίας, κόρης της Λουίζας του Μ.Σ., κόρης του Καρόλου Β΄ μ.δ. του Μ.Σ.. Ο Γεώργιος-Αλβέρτος ήταν γιος της Αυγούστας π. του Ζολμς-Μπράουνφελς, κόρης της Φρειδερίκης μ.δ. του Μ.Σ., κόρης του Καρόλου Β΄ μ.δ. του Μ.Σ.
  6. Η Μαρία π. του Σ.Ρ. ήταν κόρη του Αδόλφου π. του Σ.Ρ., γιού του Καρόλου-Γκύντερ π. του Σ.Ρ., γιου του Φρειδερίκου-Καρόλου π. του Σ.Ρ. Ο Γεώργιος-Αλβέρτος ήταν γιος του Αλβέρτου π. του Σ.Ρ., που ήταν γιος του Λουδοβίκου-Φρειδερίκου Β΄ του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ π. του Σ.Ρ., γιου του Φρειδερίκου-Καρόλου π. του Σ.Ρ.
  7. «Royalty guide». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2007. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]