Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεώργιος Α΄ του Μύνστερμπεργκ-Ελς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Α΄ του Μύνστερμπεργκ-Ελς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Οκτωβρίου 1470
Litice Castle
Θάνατος10  Νοεμβρίου 1502
Ολεσνίτσα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΕρρίκος Α΄ του Μύνστερμπεργκ-Ελς και Ούρσουλα του Βρανδεμβούργου, δούκισσα του Μύνστερμπερκ-Ελς
ΑδέλφιαΜαργαρίτα του Μύνστερμπεργκ-Ελς
Αλβέρτος του Μύνστερμπεργκ-Ελς
Κάρολος Α΄ του Μύνστερμπεργκ-Ελς
ΟικογένειαΟίκος του Ποντιέμπραντυ

Ο Γεώργιος Α΄, τσεχ.: Jiří z Minstrberka ή Jiří z Poděbrad (2 Οκτωβρίου 1470 - 10 Νοεμβρίου 1502) από τον Οίκο του Ποντιέμπραντυ ήταν δούκας του Μύνστερμπεργκ-Ελς και κόμης του Γκλατς.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ερρίκου Α΄ δούκα του Μύνστερμπεργκ-Ελς & κόμη του Γκλατς/Κλάντσκο και της Ούρσουλας των Χοεντσόλερν, κόρης του Αλβέρτου Γ΄ Αχιλλέα εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Αλβέρτος Α΄ νυμφεύτηκε το 1487 τη Σαλώμη, κόρη του Ιωάννη Β΄ δούκα του Ζάγκαν. Το 1488 ο Γεώργιος Α΄ νυμφεύτηκε τη Χέντβιχ και ο νεότερος αδελφός του Κάρολος Α΄ την Άννα, οι οποίες ήταν επίσης κόρες του Ιωάννη Β΄.

Το 1498 οι τρεις αδελφοί διαδέχθηκαν τον πατέρα τους. Κυβέρνησαν αρχικά από κοινού, αλλά ο καθένας ζούσε στο δικό του κάστρο: ο Αλβέρτος στο Γκλατς/Κλάντσκο, ο Γεώργιος Α΄ στο Ελς/Ολεσνίτσα και ο Κάρολος Α΄ στο Μύνστερμπεργκ/Ζιέμπιτσε και από το 1530 στο νεόδμητο κάστρο του Φράνκεσταϊν/Ζαμπκοβίτσε Σλάσκιε. Αν και οι τρεις τους πώλησαν την κομητεία του Γκλατς το 1501 στον μέλλοντα κουνιάδο τους Ούλριχ κόμη του Χάρντεγκ, διατήρησαν τον τίτλο του κόμη του Γκλατς για τους εαυτούς τους και τους απογόνους τους, ώσπου εξέλιπε ο Οίκος τους το 1647.

Ο Γεώργιος Α΄ ήταν προστάτης των εγκαταστάσεων των λουτρών στο Μπαντ Λάντεκ/Λόντεκ-Ζντρούι. Σύντομα μετά το τέλος του πατέρα του ξεκίνησε την κατασκευή των τοπικών λουτρών του Γεωργίου με χώρους διαμονής και το παρεκκλήσιο του Αγ. Γεωργίου. Το 1501 εξέδωσε τους πρώτους κανονισμούς λουτρών για το Λάντεκ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Χέντβιχ των Πιαστ-Σιλεσίας-Γκλόγκουφ, κόρη του Ιωάννη Β΄ δούκα του Ζάγκαν. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Georg von Münsterberg", Neue Deutsche Biographie (NDB) (in German), 10, Berlin: Duncker & Humblot, 1974, p. 487 (added entry in the article Johann II., Herzog in Schlesien und Herr zu Sagan)
  • Hermann Markgraf (1881), "Johann II. (Herzog von Glogau und Sagan)", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 14, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 402–409 (added entry in the article Johann II., Herzog in Schlesien und Herr zu Sagan)
  • Arno Herzig, Małgorzata Ruchniewicz: Geschichte des Glatzer Landes. Hamburg-Wrocław 2006, ISBN 3-934632-12-2, p. 54–59