Γεωγραφία της Λιβερίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δορυφορική απεικόνιση της Λιβερίας

Η Λιβερία είναι σχετικώς μικρή χώρα της Αφρικής, με έκταση 111.370 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στη Δυτική Αφρική και βρέχεται από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό από τα νοτιοδυτικά. Ουσιαστικά το έδαφος του κράτους αποτελείται από μια παράκτια λωρίδα από τον ποταμό Μάνο στα δυτικά μέχρι τον Καβάλο στα ανατολικά. Η λωρίδα αυτή αντιστοιχεί στην «Ακτή του Πιπεριού» (έτσι ονομαζόταν κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας). Μετά τη λωρίδα αυτή, προς το εσωτερικό βρίσκεται μια ζώνη με χαμηλούς λόφους, οι οποίοι σταδιακά υψώνονται και φτάνουν τα 1.700 μέτρα (στα Όρη Νίμπα, στα σύνορα με τη Γουινέα). Το υψηλότερο σημείο στη χώρα είναι το Όρος Γούτεβε στα 1.440 μέτρα. Ψηλότερο, με 1.752 μ. υψόμετρο, είναι το όρος Νίμπα, που ανήκει όμως (γεωγραφικά) και στη Γουινέα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Η ακτή της Λιβερίας είναι αλίμενη και μαστίζεται από καταιγίδες.

Το κλίμα της Λιβερίας είναι τυπικό για χώρες του Κόλπου της Γουινέας. Αυτό σημαίνει ότι οι μουσώνες επηρεάζουν τις βροχοπτώσεις, οι οποίες είναι περισσότερες από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Ακολουθεί η ξηρή εποχή. Μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου οι άνεμοι χαρματάν (ξηροί) μειώνουν την υγρασία. Η θερμοκρασία κατά την εποχή των βροχών είναι 24 έως 25 βαθμούς C, ενώ κατά την ξηρή εποχή κυμαίνεται από 26 μέχρι 30 °C. Η θερμοκρασία δεν παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή την ημέρα και τη νύχτα συγκριτικά. Η χώρα είναι κατά μέσο όρο η πιο βροχερή του Κόλπου της Γουινέας.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Merriam Webster's Geographical Dictionary, 3η έκδοση, Merriam Webster Inc., Springfield (Mass.) 1997, ISBN 0-87779-546-0