Γερμανικό Νεκροταφείο της Νορμανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γερμανικό Νεκροταφείο της Νορμανδίας
Deutsche Kriegsgräberstätte Mont-de-Huisnes
Χάρτης
Είδοςμαυσωλείο και war cemetery
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°37′0″N 1°27′14″W
Διοικητική υπαγωγήHuisnes-sur-Mer
ΧώραΓαλλία
Έναρξη κατασκευής14  Σεπτεμβρίου 1963
Commons page Πολυμέσα

Στην κοινότητα του Ουίν-συρ-Μερ (Huisnes-sur-Mer) και στη θέση Μον-ντε-Ουίν (Mont-de-Huisnes) υπάρχει το μοναδικό αμιγώς Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στη Γαλλία[1] Κατασκευάστηκε σε λοφίσκο ύψους 30 μ. Η κοινότητα του Ουίν βρίσκεται 7 χλμ. νοτιοδυτικά του Μον Σεν Μισέλ, ενώ το Νεκροταφείο κατασκευάστηκε από τον Σύνδεσμο Φροντίδας Γερμανικών Τάφων Πολέμου (έδρα στο Κάσσελ). Το 1963 η Επιτροπή κατασκεύασε στο χώρο ένα διώροφο θολωτό κτίσμα με ένα τεράστιο σταυρό να δεσπόζει εμπρός του.

Το κτίσμα του Νεκροταφείου

Στα εξήντα οκτώ χωρίσματα του κτίσματος υπάρχουν κρύπτες (180 σε κάθε χώρισμα). Στις κρύπτες αυτές είναι εναποθηκευμένα τα οστά των πεσόντων στη Γαλλία, συνολικά 11.956 ανδρών των γερμανικών δυνάμεων, τους οποίους η επιτροπή συγκέντρωσε από τις περιοχές Μορμπιάν (Morbihan), Ιλ-ε-Βιλαίν (Ille-et-Vilaine), Μαγέν (Mayenne), Σαρτ (Sarthe), Λουάρ-ε-Σερ (Loir-et-Cher), Αντρ (Indre), Αντρ-ε-Λουάρ (Indre-et-Loire), Βιέν (Vienne) και τις Νορμανδικές νήσους (με εξαίρεση όσους έχουν ταφεί στο Νεκροταφείο Saint George της νήσου Γκέρνσεϊ (Guernsey)) και μετέφερε τα οστά τους εκεί. Το νεκροταφείο άρχισε να λειτουργεί στις 14 Σεπτεμβρίου 1963. Στο εσωτερικό του νεκροταφείου μπορεί κανείς να ανέλθει ανεβαίνοντας αρκετά πέτρινα σκαλοπάτια, ενώ πριν βγει στον κυκλικό κυρίως χώρο υπάρχει ένας στεγασμένος προθάλαμος. Η συντήρησή του γίνεται αποκλειστικά από εθελοντικές συνεισφορές, ενώ η Επιτροπή το θέτει ως γέφυρα αλληλοκατανόησης των λαών και αναγράφει σε σχετική επιγραφή στα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά: "Οι νεκροί αυτού του νεκροταφείου σας προτρέπουν προς την Ειρήνη".

Η ενημερωτική πινακίδα στην είσοδο

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Υπάρχει ένα ακόμη - σήμερα - αμιγώς γερμανικό νεκροταφείο στην περιοχή La Cambe κοντά στην Καν. Σε αυτό ήταν ενταφιασμένοι και Αμερικανοί, οι οποίοι, όμως, μεταφέρθηκαν στην πατρίδα τους, αιτήσει των συγγενών τους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φυλλάδιο της Επιτροπής "Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge" διανεμόμενο στο Νεκροταφείο
  • Ενημερωτική πινακίδα στην είσοδό του

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]