Γερμανική Φυσική Εταιρεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Γερμανική Φυσική Εταιρεία (γερμ. Deutsche Physikalische Gesellschaft, DPG) είναι η παλαιότερη οργάνωση φυσικών παγκοσμίως. Το 2019 η DPG είχε 60.547 μέλη σε όλο τον κόσμο[1], κάτι που την καθιστά και τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικής παγκοσμίως. Η Εταιρεία διοργανώνει ένα μεγάλο ετήσιο συνέδριο (το Jahrestagung) και πολλά μικρότερα κάθε άνοιξη (Frühjahrstagungen), τα οποία διεξάγονται σε διάφορες τοποθεσίες και με θέματα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο τομέα της Εταιρείας το καθένα.[2]

Ιστορικά, περί το 1918 τα μέλη της ήταν περίπου 750, ενώ τη δεκαετία του 1930 έφθαναν τα 1.400 περίπου.[3] Η Γερμανική Φυσική Εταιρεία έχει ως κεντρικούς στόχους της να φέρνει τα μέλη της, αλλά και όλους τους φυσικούς που ζουν στη Γερμανία πιο κοντά τον έναν στον άλλο, να τους εκπροσωπεί διεθνώς και να προάγει την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα στα μέλη της και τους ξένους συναδέλφους τους. Η DPG δεσμεύεται και δεσμεύει τα μέλη της να συνηγορούν υπέρ της ελευθερίας, της ανεκτικότητας, της φιλαλήθειας και της αξιοπρέπειας στην επιστήμη.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.dpg-physik.de/ueber-uns/profil-und-selbstverstaendnis/zahlen-und-fakten?year=2019.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  2. «Official Web site» (στα Γερμανικά). DPG. 
  3. Hentschel 1996, Appendix A

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]