Γενικό Ταχυδρομείο της Μελβούρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γενικό Ταχυδρομείο της Μελβούρνης
Melbourne GPO (11546609565).jpg
Είδοςhistorical cultural heritage site[1] και post office building
Αρχιτεκτονικήνεοκλασική αρχιτεκτονική
Διεύθυνση338-352 Bourke St, Melbourne VIC[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°48′50″S 144°57′47″E
Διοικητική υπαγωγήΒικτώρια[1]
ΧώραΑυστραλία[1]
Έναρξη κατασκευής1907
ΑρχιτέκτοναςArthur Ebdon Johnson και William Wardell
ΧρηματοδότηςΚυβέρνηση της Βικτόρια
Προστασίαlisted on the Commonwealth Heritage List (από 2004)[1] και listed on the Victorian Heritage Register
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Το Γενικό Ταχυδρομείο της Μελβούρνης (GPO) είναι ένα εμπορικό κέντρο το οποίο βρίσκεται μέσα στο κτίριο Βικτωριανής εποχής που ήταν παλιά το Γενικό Ταχυδρομείο της Μελβούρνης και βρίσκεται στη γωνία των οδών Elizabeth και Bourke στο κέντρο της πόλης της Μελβούρνης. Πλέον, είναι στη λίστα με τα κτίρια της Βικτωριανής Κληρονομιάς. Το παλιό κτίριο του ταχυδρομείου επανασχεδιάστηκε για λόγους προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης το 2004.

(Να σημειωθεί πως το σημερινό Γενικό Ταχυδρομείο της Μελβούρνης δε βρίσκεται πλέον σ' αυτό το κτίριο, αλλά σε κοντινή απόσταση, στη γωνία των οδών Elizabeth και Lonsdale).


Το αρχιτεκτονικό στυλ του κτιρίου, είναι Κλασικό με επιρροές από τη Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία και σχεδιάστηκε κατά τη Βικτωριανή περίοδο από τον αρχιτέκτονα A. E. Johnson. Η ιστορική του σημασία, οφείλεται επίσης στο ότι συγχωνεύει ξεχωριστές ενότητες οι οποίες χτίστηκαν σε μια περίοδο 48 ετών, μεταξύ του 1859 και του 1907 και της πολυεπίπεδης αρχιτεκτονικής, ως αποτέλεσμα των τεσσάρων ορόφων οι οποίοι χτίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στοιχείο, είναι ο πύργος του ρολογιού που κυριαρχεί στο σταυροδρόμι. Η τοποθεσία του χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα ως σημείο αναφοράς και για μετρήσεις αποστάσεων από το κέντρο της Μελβούρνης.

 Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο καταλαμβάνει τη βορειο-ανατολική γωνία της διασταύρωσης των οδών Elizabeth και Bourke. Ο σχεδιασμός εκφράζει την κλασσική αρχιτεκτονική λόγω της χρήσης Δωρικών κολόνων στο πρώτο επίπεδο που κατασκευάστηκε μεταξύ 1859-67. Το δεύτερο επίπεδο αποτελείται από κολόνες Ιωνικού ρυθμού και το τρίτο επίπεδο από κολόνες Κορινθιακού ρυθμού. Το φυσικό παρουσιαστικό του κτιρίου είναι εμφανώς αναγνωρίσιμο από την επιλογή των Δωρικών, Ιωνικών και Κορινθιακών στρώσεων στα επίπεδά του. Το εσωτερικό του ταχυδρομείου είναι έκφραση του παρελθόντος, μιας και η ταχυδρομική αίθουσα χρησιμοποιήθηκε λειτουργικά για την ταξινόμηση ταχυδρομείου προς επιχειρήσεις. Η πρόσοψη είναι φτιαγμένη από πέτρα. Ο σκοπός της αναδιαμόρφωσής του στα τέλη του 20ου αιώνα, ήταν η αναζωογόνηση του κτιρίου που ανήκει στην Εθνική κληρονομιά, ενώνοντας τα καταστήματά του με τους δημόσιους χώρους και τα πεζοδρόμια και δίνοντας πρόσβαση σε τμήματα του κτιρίου που πριν δεν ήταν ανοιχτά στο κοινό. 

Ιστορία [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο Γενικό Ταχυδρομείο ανακηρύχθηκε στις 13 Απριλίου 1837, λίγο μετά την ονομασία της Μελβούρνης και ολοκληρώθηκε το 1852.

Το 1859 βγήκε διαγωνισμός για δημιουργία ενός νέου κτιρίου, αλλά αντί του νικητή, επιλέχθηκε το σχέδιο του δεύτερου νικητή, του A. E. Johnson από τη Βικτωριανή κυβέρνηση. Οι εργασίες στο κτίριο συνεχίστηκαν μέχρι το 1867 και στο τέλος της χρονιάς, είχε ανεγερθεί ένα διώροφο κτίριο. Το 1887 προστέθηκαν ένας τρίτος όροφος και ο πύργος του ρολογιού στο υπάρχον κτίριο. Το 1919 ο αρχιτέκτονας Walter Burley Griffin σχεδίασε την αναδιαμόρφωση της αίθουσας ταξινόμησης σε δημόσια αίθουσα, αλλά το σχέδιό του αλλάχτηκε αργότερα από τον αρχιτέκτονα John Smith Murdoch από το Τμήμα Εργασιών της Ομοσπονδίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το κτίριο με το νεο-αναγεννητικό στυλ έγινε τεράστια επιτυχία και ορόσημο της πόλης. Υπήρχαν διάφορες προτάσεις για διάφορες αλλαγές και προσθέσεις στο κτίριο. Ωστόσο, αυτές οι προτάσεις απορρίφθηκαν.

Το Σεπτέμβριο του 2001 μια φωτιά, κατέστρεψε σημαντικά το εσωτερικό του κτιρίου. Ωστόσο, από τότε, το κτίριο αποκαταστάθηκε εν μέρει σύμφωνα με το αρχικό παρουσιαστικό και αίσθηση. Η οροφή αποκαταστάθηκε και επιλέχθηκε ένα πιο ανοιχτό χρώμα, το καινούριο σχέδιο είχε την αίσθηση του φωτεινού και ανοιχτού χώρου, κάτι που δεν υπήρχε στον προηγούμενο σχεδιασμό. Εγκαταστάθηκαν καφέ στην εξωτερική κιονοστοιχία, ενώ καταστήματα μπουτίκ γέμισαν τα τρία πατώματα του κτιρίου. Το κτίριο πλέον συγκροτεί μια μεγάλη στοά που πάει από την οδό Bourke ως την οδό Little Bourke.

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 31  Μαΐου 2017. data.gov.au/dataset/commonwealth-heritage-list. Ανακτήθηκε στις 21  Ιουλίου 2017.