Γαγάτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γαγάτης

Ο γαγάτης (αγγλικά: jet) είναι είδος λιγνίτη – ένας λιθάνθρακας – και θεωρείται ότι είναι ένας ελάσσων πολύτιμος λίθος. Ο γαγάτης δεν θεωρείται αληθινό ορυκτό, αλλά μάλλον πέτρωμα που έχει οργανική προέλευση, προέρχεται από την αποσύνθεση του ξύλου κάτω από μεγάλη πίεση. Πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη Γάγαι στη Λυκία της Μικράς Ασίας και έχει χρώμα μαύρο ή καστανόμαυρο. Μια άλλη ονομασία του γαγάτη είναι και «μαύρο κεχριμπάρι». Ο γαγάτης είναι γνωστός από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται στη Βρετανία από τη νεολιθική περίοδο[1] μέχρι και την Ρωμαϊκή εποχή. Η χρήση του στην κοσμηματοποιία επανήλθε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτωρίας, κατά την οποία η βασίλισσα φορούσε κοσμήματα από γαγάτη μαζί με τα πένθιμα φορέματά της, ως ένδειξη πένθους για τον πρίγκιπα Αλβέρτο.

Στη λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη λογοτεχνία συναντάμε τον γαγάτη στους Αθλίους (Les Miserables) του Βίκτωρος Ουγκώ. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Αγγιάννης όταν ήταν νέος είχε μάθει να κατεργάζεται τον γαγάτη για την κατασκευή κοσμημάτων. Πολύ αργότερα, με νέο όνομα ως κύριος Μαγδαληνής, ανοίγει εργοστάσιο κατασκευής ψευδοκοσμηματων (φο μπιζού) από γαγάτη, στο οποίο εργάζεται η άτυχη Φαντίνα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Allason-Jones, 1996, Roman Jet in the Yorkshire Museum, York: Yorkshire Museum. pp. 8–11 ISBN 978-0905807171

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jet (lignite) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).