Γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα
Η γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα
Μεταφέρειδρόμος
ΔιασχίζειΤάγος
ΤοποθεσίαParque das Nações, Πορτογαλία
Πολιτιστική κληρονομιάκληρονομιά χωρίς νομική προστασία
Σχέδιοκαλωδιωτή γέφυρα, οδογέφυρα, γέφυρα δρόμου, πολιτιστική κληρονομιά και reinforced concrete bridge
Υλικόοπλισμένο σκυρόδεμα και προκατασκευασμένο σκυρόδεμα
Συνολικό μήκος12.345 μέτρα[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα στην Πορτογαλία ενώνει τις δύο πλευρές του ποταμού Τάγου, βόρεια της Λισσαβόνας.

Είναι καλωδιωτή γέφυρα με συνολικό μήκος είναι 17,2 χιλιόμετρα (μαζί με τους δρόμους πρόσβασης στη γέφυρα μήκους 4,8 χιλιόμετρων) και έχει πλάτος 30 μέτρα. Είναι η μακρύτερη γέφυρα στην Ευρώπη και η ένατη σε μήκος στον κόσμο. Κατασκευάστηκε προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στην άλλη γέφυρα της πορτογαλικής πρωτεύουσας, τη γέφυρα της 25ης Απριλίου. Η κατασκευή της, σε σχέδια του Αρμάντο Ρίτο (Armando Rito), ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 1998. Για την ολοκλήρωση του έργου εργάστηκαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Τα εγκαίνιά της έγιναν ακριβώς 500 χρόνια μετά την ανακάλυψη, από τον Βάσκο ντα Γκάμα, του περάσματος προς τις Ινδίες (1498), και για να τον τιμήσουν οι Πορτογάλοι αποφάσισαν να της δώσουν το όνομά του.

Το έργο χωρίστηκε σε 4 μέρη, κάθε ένα από τα οποία κατασκευάστηκε από διαφορετική εταιρία και την επίβλεψη είχε ένα ανεξάρτητο consortium. Η γέφυρα έχει προσδοκώμενη διάρκεια ζωής 120 χρόνια και σχεδιάστηκε να αντέχει ανέμους ταχύτητας 250 χιλιομέτρων και σεισμούς 4,5 φορές δυνατότερους από τον σεισμό του 1755 στη Λισσαβόνα (που υπολογίζεται ότι ήταν 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ). Ορισμένες από τις κολόνες της γέφυρας, με διάμετρο μεγαλύτερη των 2,2 μέτρων, φτάνουν 95 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η γέφυρα έχει έξι λωρίδες κυκλοφορίας και όριο ταχύτητας 120 χιλιόμετρα, εκτός από ένα τμήμα της γέφυρας που το όριο είναι στα 100 χιλιόμετρα. Όταν έχει ομίχλη ή βρέχει ή φυσούν δυνατοί άνεμοι το όριο ταχύτητας είναι 90 χιλιόμετρα. Ο αριθμός των λωρίδων κυκλοφορίας πρόκειται να αυξηθεί όταν θα χρησιμοποιούν την γέφυρα κατά μέσο όρο καθημερινά 52.000 αυτοκίνητα.

Η γέφυρα Βάσκο ντε Γκάμα κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία Lusoponte, στην οποία μετέχουν πορτογαλικές, γαλλικές και αγγλικές εταιρίες και στην οποία εκχωρήθηκαν για 40 χρόνια τα διόδια και των δύο γεφυρών της Λισσαβόνα. Από το 2009, τα διόδια είναι 2,35 ευρώ για κάθε επιβατικό αυτοκίνητο και περισσότερα από € 10 για τα φορτηγά. Διόδια πληρώνουν μόνο οι οδηγοί που κατευθύνονται βόρεια προς τη Λισσαβόνα.

Πανοραμική άποψη της γέφυρας Βάσκο ντα Γκάμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]