Γέρο Τόμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο αυθεντικός Γερο Τόμας του 1530

Ο Γερο Τόμας (στα Εσθονικά:Vana Toomas) είναι ένα από τα σύμβολα της πρωτεύουσας της Εσθονίας, Ταλλίν.

Πρόκειται για ένα χάλκινο ανεμοδείκτη, που έχει την μορφή ενός ηλικιωμένου πολεμιστή και βρίσκεται στην κορυφή of the spire στο δημαρχείο της πόλης.

Ο Γερο Τόμας στην κορυφή του spire στο δημαρχείο της εσθονικής πρωτεύουσας

Λέγεται ότι ο Τόμας ήταν ένας νεαρός αγρότης που κέρδισε σε ένα αγώνα τοξοβολίας, που είχε οργανωθεί από τη γερμανική αριστοκρατία του Ταλίν εκείνης της εποχής. Για να τον τιμήσουν λοιπόν οι συμπατριώτες του, και καθώς δεν μπορούσε να πάρει το βραβείο επειδή προερχόταν από χαμηλή κοινωνική τάξη, τον τοποθέτησαν φύλακα του Ταλίν για όλη του τη ζωή. Όταν μετά το θάνατο του, τοποθετήθηκε ο ανεμοδείκτης με την μορφή του στο δημαρχείο οι γονείς έλεγαν στα παιδιά τους ότι ο γερο Τόμας έβλεπε από ψηλά ποια παιδιά ήταν καλά και άφηνε γλυκά κάτω από το μαξιλάρι τους.

Ο πρώτος ανεμοδείκτης με τη μορφή του γερο Τόμας κατασκευάστηκε το 1530. Στη διάρκεια του βομβαρδισμού του Ταλίν από τη Σοβιετική αεροπορία τον Μάρτιο του 1944 το δημαρχείο της πόλης χτυπήθηκε. Το κατεστραμμένο spire κατασκευάστηκε ξανά και ένας καινούριος ανεμοδείκτης με την μορφή του γερο Τόμας τοποθετήθηκε το 1952. Σαράντα τέσσερα χρόνια αργότερα το spire επιδιορθώθηκε και πάλι και ένας τρίτος γερο Τόμας τοποθετήθηκε στην κορυφή για να φυλάει το Ταλίν. Σήμερα ο αυθεντικός ανεμοδείκτης φυλάσσεται στο δημαρχείο και ο δεύτερος εκτείθεται στο Μουσείο της Πόλης του Ταλλίν.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Old Thomas της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).