Γέλενα Προντούνοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γέλενα Προντούνοβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Φεβρουαρίου 1980
Ροστόφ επί του Ντον
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής
αθλήτρια της γυμναστικής[1]
Αξιοσημείωτο έργοProdunova

Η Γέλενα Σεργκέγιεβνα Προντούνοβα, γνωστή και ως Elena (γεννημένη στις 15 Φεβρουαρίου 1980), είναι Ρωσίδα πρώην ανταγωνιστική αθλήτρια της γυμναστικής . Η ανώτατη διεθνής της καριέρα διήρκεσε από το 1995 έως το 2000 και απέκτησε πολλά παγκόσμια και ολυμπιακά μετάλλια. Ήταν γνωστή για τις πρωτοποριακές και ισχυρές δεξιότητές της.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Προντούνοβα γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1980. Ζει στο Ροστόφ επί του Ντον (Όμπλαστ του Ροστόφ, Ρωσία). Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως προπονήτρια γυμναστικής.

Γυμναστική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1995-96[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός της Προντούνοβα ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1995 στο Σαμπάε (Φουκούι) της Ιαπωνίας, όπου οι Ρώσοι τερμάτισαν τέταρτοι. Άρχισε να έχει ελάχιστες επιπτώσεις στη διεθνή σκηνή. Ένας τραυματισμός παρεμπόδισε την πιθανότητα να μπει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, και έμεινε στο σπίτι.

1997[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 1997 στη Λωζάνη, συνέχισε να κάνει μεγάλα βήματα πίσω για να ελέγξει το τελευταίο περάσμα. Ακόμα, η Ρωσία πήρε το ασημένιο της ομάδας μετά από τη Ρουμανία.

1998[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998, στην Προντούνοβα πέρασε ο τραυματισμός του αστραγάλου. Η Προντούνοβα τερμάτισε 2η στο θησαυροφυλάκιο, 1η στην ισορροπία και 2η στο πάτωμα. Δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εξαιτίας του τραυματισμού της.

1999[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους Πανεπιστημιακούς Αγώνες του 1999, η Προντούνοβα τελείωσε επίσης 2η στην ΑΑ και πρώτη στην ομάδα. Είναι ο υψηλότερης βαθμολογίας θησαυρός σύμφωνα με τον Κώδικα Σημείων και από τον Αύγουστο του 2016 μόνο τέσσερις άλλες γυναικείες αθλήτριες έχουν επιχειρήσει αυτή τη θήκη σε ανταγωνισμό - Γιάμιλετ Πένια από τη Δομινικανή Δημοκρατία, Φάντβα Μαχμούτ από την Αίγυπτο, Οκσάνα Τσουσοβίτινα από το Ουζμπεκιστάν και Ντίπα Καρμάκαρ από την Ινδία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) FIG database. 297. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.