Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βωμός Διός Αγοραίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον InternetArchiveBot (συζήτηση | συνεισφορές) στις 00:28, 3 Αυγούστου 2023. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.

Συντεταγμένες: 37°58′31″N 23°43′21″E / 37.9752°N 23.7225°E / 37.9752; 23.7225

Βωμός Διός Αγοραίου
Χάρτης
ΕίδοςΒωμός και αρχαιολογική θέση
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′31″N 23°43′21″E
Διοικητική υπαγωγήΑθήνα και Περιφέρεια Αττικής
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα
Ο Βωμός Διός Αγοραίου, το 2008

Ο Βωμός Διός Αγοραίου (σημαίνει ο Δίας της Αγοράς) είναι βωμός του 4ου αιώνα π.Χ. στο βορειοδυτικό τμήμα της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο, βάθους 9 μέτρων και εύρους 5,5 μέτρων.[1] Ήταν ένα από τα πρώτα μνημεία που ανακαλύφθηκαν στην Αγορά κατά τις ανασκαφές του 1931 από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας. Αποδεικτικά στοιχεία από σημάδια μαστόρων της περιόδου του Αυγούστου δείχνουν πως ο βωμός μεταφέρθηκε από την αρχική του θέση, αργότερα, και τοποθετήθηκε στη Πνύκα, έξω από την αρχαία αγορά.

Ένας αρχαίος μελετητής σημείωσε πως, «δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Δίας, του οποίου η ειδική αποστολή ήταν να διέπει τις πολιτικές συνελεύσεις των Αθηναίων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη Πνύκα, ακριβώς τη στιγμή όπου ο Αύγουστος περιόρισε δραστικά την ισχύ των συνελεύσεων αυτών.»

Χαρακτηριστικά

Τα θεμέλια του βωμού ήταν χτισμένα από συμπαγείς κροκάλες. Το υλικό των εξωτερικών δόμων του βωμού ήταν πειραϊκός πωρόλιθος, ενώ οι τέσσερις βαθμίδες της βάσης του βωμού ήταν από μάρμαρο Πεντέλης. Υπάρχουν ακόμη τμήματα του που διασώζονται. Το υλικό κατασκευής του, ήταν αρκετά βαρύ, και κάτι τέτοιο απέτρεψε πολλούς επισκέπτες από τη λεηλασία του. Ανατολικά του χώρου θεμελίωσης του βωμού, βρέθηκε ένας ορθοστάτης. Στη μία άκρη του σχηματίζεται γωνία, ενώ η άλλη είναι σπασμένη. Το σωζόμενο ύψος του ορθοστάτη είναι 2,90 μ..Η γλυπτική του διακόσμηση ήταν περίτεχνη, καθώς διέθετε πλοχμό στη βάση του, λέσβιο κυμάτιο και αστράγαλο. Θραύσματα αντίστοιχου ορθοστάτη βρέθηκαν σε ένα πηγάδι στο σημείο όπου βρισκόταν το πρόπυλο του Μητρώου.[2]

Παραπομπές

  1. «Gate to Greece: Athenian Agora: Altar of Zeus Agoraios». www.mesogeia.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2016. 
  2. «FOUNDATION OF THE HELLENIC WORLD - Αρχαία Αγορά της Αθήνας». project.athens-agora.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι