Βυθομετρικό στίγμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Βυθομετρικό στίγμα χαρακτηρίζεται ο γεωγραφικός τόπος (σημείο στην επιφάνεια της θάλασσας, ποταμού ή λίμνης) στο οποίο έγινε ή γίνεται βυθομέτρηση, κατά την οποία και διαπιστώνεται το μέγεθος του βάθους (βόλασμα) ή και η ποιότητα του βυθού.

Τα βυθομετρικά αυτά στίγματα φέρονται στους ναυτικούς χάρτες με την απλή παράθεση σημείων με τον αριθμό των μέτρων ή οργιών βάθους.

  • Κάθε ναυτικός χάρτης κάτω ακριβώς από την σημειούμενη κλίμακα υπό την οποία δημιουργήθηκε φέρει την ένδειξη: "Τα βάθη δίδονται σε μέτρα" ή "τα βάθη δίδονται σε οργιές", που οφείλει ν΄ αναγνώσει προηγουμένως ο κάθε χρήστης του χάρτη.

Επίσης βυθομετρικό στίγμα χαρακτηρίζεται και ο προσδιορισμός του γεωγραφικού στίγματος ενός πλοίου με την βοήθεια βυθομέτρησης.

Παράδειγμα βυθομετρικού στίγματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την εύρεση γεωγραφικού στίγματος με μόνη βοήθεια τη βυθομέτρηση αρκεί να είναι γνωστά η πορεία (ο πλους κατά διεύθυνση) που ακολουθεί το πλοίο ή το σκάφος, η ταχύτητα και ο μεσολαβήσας χρόνος από γνωστό σημείο, (π.χ. από λιμένα απόπλου, ή παράλλαξη φάρου). Με τον διπαράλληλο σημειώνουμε στο ναυτικό χάρτη την πορεία του πλοίου από το γνωστό σημείο και επί της ευθείας αυτής υπολογίζεται η απόσταση (από τον διαρρεύσαντα χρόνο προς την ταχύτητα π.χ. 3 ώρες και ταχύτητα 12 κόμβοι= 36 μίλια). Μέχρι εδώ το στίγμα αυτό λέγεται στίγμα εξ αναμετρήσεως.
Αν οι γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του "πιθανού" στίγματος συγκριθούν και επιβεβαιωθούν με βυθομετρική ένδειξη τότε το στίγμα χαρακτηρίζεται "ακριβέστερο" ως "εξ αναμετρήσεως και βυθομετρικό".

  • Όταν εκτός από την βυθομετρική ένδειξη, κανένα άλλο από τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι γνωστά, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το πλοίο βρίσκεται σε κάποιο σημείο, εφ΄ όλου του μήκους της ισοβαθούς γραμμής με εκείνη της ένδειξης, που αποτελεί μόνο "πιθανή θέση" από την ακτή.
  • Εύλογο είναι ότι η χρήση τέτοιου στίγματος αναζητείται όταν πραγματοποιείται ακτοπλοΐα.
  • Σημειώνεται πως όταν η βυθομέτρηση γίνει με Βυθόμετρο θα πρέπει στην ένδειξη αυτού να προστίθεται το μέσο Βύθισμα του πλοίου προκειμένου η ένδειξη ν΄ ανάγεται από την μέση στάθμη θαλάσσης.