Βρωμιούχο ροκουρόνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η πολύπλοκη χημική δομή της ένωσης - ροκουρόνιο

Το βρωμιούχο ροκουρόνιο (γνωστό με τις εμπορικές ονομασίες Zemuron, Esmeron) είναι αμινοστεροειδής μη αποπολωτικός νευρομυϊκός αποκλειστής και ταυτόχρονα μυοχαλαρωτικό, το οποίο χρησιμοποιείται στη σύγχρονη αναισθησία για διευκόλυνση της διασωλήνωσης της τραχείας παρέχοντας χαλάρωση των σκελετικών μυών, που απαιτείται για χειρουργική επέμβαση ή μηχανικό αερισμό. Χρησιμοποιείται για τυπική ενδοτραχειακή διασωλήνωση, καθώς και για επαγωγή ταχείας αλληλουχίας (RSI).[1]

Το βρωμιούχο ροκουρόνιο είναι ένας ανταγωνιστής για τους νικοτινικούς υποδοχείς ακετυλοχολίνης στη νευρομυϊκή σύνδεση. Από τα φάρμακα νευρομυϊκού αποκλεισμού θεωρείται ότι είναι ένας μη αποπολωτικός αναστολέας νευρομυϊκής σύνδεσης, επειδή δρα μειώνοντας την δραστηριότητα του υποδοχέα προκαλώντας μυϊκή χαλάρωση αντί για συνεχή εκπόλωση, που είναι ο μηχανισμός δράσης των αποπολωτικών αναστολέων νευρομυϊκής σύνδεσης, όπως π.χ. της ηλεκτρυλοχολίνης.

Εισήχθη το 1994 στην παγκόσμια αγορά με την εμπορική ονομασία Zemuron στις Ηνωμένες Πολιτείες και Esmeron στις περισσότερες άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.

Ευθανασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2016, το βρωμιούχο ροκουρόνιο είναι τυπικό φάρμακο μαζί με την προποφόλη, που χορηγείται σε ασθενείς για ευθανασία στον Καναδά.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Rocuronium versus succinylcholine for rapid sequence induction intubation». The Cochrane Database of Systematic Reviews 2015 (10): CD002788. October 2015. doi:10.1002/14651858.CD002788.pub3. PMID 26512948. 
  2. «Medical Assistance in Dying (MAiD): Protocols and Procedures Handbook» (PDF). Divisions of Family Practice. Comox Valley, BC. 2017.