Βραχυκυκλωτήρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πάνω: ένα jumper block πάνω σε ένα σκληρό δίσκο IDE. Αποτελείται από πέντε ζευγη jumper pins με ένα τοποθετημένο βραχυκυκλωτήρα στο τρίτο από αριστερά ζεύγος. Κάτω μέρος: βραχυκυκλωτήρες διαφόρων χρωμάτων.

Ο βραχυκυκλωτήρας (αγγλ. jumper, προφ. τζάμπερ) είναι ένα μικρό εξάρτημα που χρησιμοποιείται στο βραχυκύκλωμα δύο ή περισσότερων jumper pins σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα. Η χρήση του είναι διαδεδομένη στα τυπωμένα κυκλώματα, όπως οι μητρικές πλακέτες. Στην ελληνική καθημερινή τεχνική ορολογία έχει επικρατήσει ο όρος τζαμπεράκι, λόγω του μικρού μεγέθους του εξαρτήματος.

Το εξάρτημα αποτελείται από έναν αγώγιμο μεταλλικό σκελετό ο οποίος περιβάλλεται από πλαστική σληρή μόνωση. Συνήθως είναι μαύρου χρώματος. Δεν υπάρχει κάποια τυποποίηση για το εξάρτημα, και έτσι υπάρχουν διάφορα μεγέθη και προδιαγραφές κατασκευής.

Οι jumper pins, δηλαδή οι ακίδες στις οποίες τοποθετούνται τα jumpers, είναι οργανωμένες σε ένα ή περισσότερα ζεύγη. Αυτά σχηματίζουν διακριτές ομάδες ή jumper blocks', πάνω στο κύκλωμα.