Βουλγαρικό πραξικόπημα του 1886

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το παλάτι του Αλέξανδρου Μπάτενμπεργκ, όπου κρατήθηκε αιχμάλωτος από τους συνωμότες του πραξικοπήματος του 1886.

Το Βουλγαρικό πραξικόπημα του 1886, επίσης γνωστό ως πραξικόπημα της 9ης Αυγούστου, (βουλγάρικα : Деветоавгустовски преврат, Devetoavgustovski prevrat) ήταν μια απόπειρα εκθρόνισης του Αλέξανδρου Μπάτενμπεργκ στο Πριγκηπάτο της Βουλγαρίας, η οποία έλαβε χώρα στις 9 Αυγούστου 1886. Αν και επιτυχής, αυτό το γεγονός οδήγησε στην παραίτηση του Αλέξανδρου Μπάτενμπεργκ.[1][2]

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877-78), η Βουλγαρία απελευθερώθηκε από την οθωμανική κυριαρχία και το 1879 ο Αλέξανδρος Μπάτενμπεργκ εξελέγη πρίγκιπας της Βουλγαρίας κατόπιν αιτήματος του Ρώσου αυτοκράτορα, του θείου του Αλέξανδρου Β'. Ο τελευταίος δολοφονήθηκε το 1881 και τον διαδέχθηκε ο συντηρητικός Αλέξανδρος Γ'.

Οι σχέσεις Βουλγαρίας και Ρωσίας δεν ήταν ειρηνικές μετά την ενοποίηση της Βουλγαρίας με την Ανατολική Ρωμυλία το 1885, η οποία δεν έλαβε την έγκριση της Ρωσίας. Πριν τον επακόλουθο σερβοβουλγαρικό πόλεμο, η Ρωσία απέσυρε αξιωματικούς του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Στρατού, οι οποίοι διοικούσαν μέχρι τότε όλες τις μεγαλύτερες μονάδες του νεαρού στρατού της Βουλγαρίας.

Παρά την επιτυχή ενοποίηση, οι ρωσόφιλοι κύκλοι της χώρας θεωρούσαν τον Αλέξανδρο Μπάτενμπεργκ υπεύθυνο για την επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία. Οι ρωσόφιλοι είχαν εκτιμήσει τον ρόλο της Ρωσίας στην υποστήριξη της αποκατάστασης της Βουλγαρίας ως κράτους στα σύνορά της, όπως είχε υποσχεθεί η προκαταρκτική Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

Πραξικόπημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακήρυξη παραίτησης του Αλέξανδρου Μπάτενμπεργκ.

Τα ξημερώματα της 8ης προς 9 Αυγούστου 1886, ο Αλέξανδρος Μπάτενμπεργκ συνελήφθη στο παλάτι του στη Σόφια, εξαναγκάστηκε να υπογράψει το διάταγμα της παραίτησής του και απελάθηκε στην Ρωσία με πλοίο από την Βουλγαρία. Σχηματίστηκε μια προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κλίμεντ του Τάρνοβο. Ωστόσο το πραξικόπημα δεν υποστηρίχθηκε από πολλούς Βούλγαρους αξιωματικούς και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, Στέφαν Σταμπόλοφ. Ένα αντιπραξικόπημα, με επικεφαλής τον Σάβα Μουτκούροφ, οργανώθηκε στο Πλοβντίβ και τα μέλη του αρχικού πραξικοπήματος απομονώθηκαν γρήγορα. Στις 17 Αυγούστου 1886, ο Αλέξανδρος Μπάτενμπεργκ επέστρεψε στη Βουλγαρία αλλά η βασιλεία του διήρκεσε μόνο μέχρι τις 26 Αυγούστου 1886 όταν παραιτήθηκε αυτοβούλως σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την κρίση στις σχέσεις της χώρας με την Ρωσία.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σχέσεις της Βουλγαρίας και της Ρωσίας συνέχισαν να είναι εχθρικές κατά τα χρόνια μετά το πραξικόπημα. Στις 7 Ιουλίου 1887 η Βουλγαρία εξέλεξε νέο αυτοκράτορα, τον Φερδινάνδο Α', του Οίκου των Σαξ-Κόμπουργκ, ανιψιό του Αυστριακού αυτοκράτορα και αξιωματικό του αυστριακού στρατού. Στην εσωτερική πολιτική ζωή της Βουλγαρίας, κατά τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Φερδινάνδου, κυριάρχησε ο ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Στέφαν Σταμπόλοφ. Στην εξωτερική πολιτική του τελευταίου παρατηρήθηκε μια σημαντική ψυχρότητα στις σχέσεις με την Ρωσία, η οποία μέχρι τότε θεωρούνταν προστάτιδα της Βουλγαρίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Anderson, Frank Marby ; Amos Shartle Hershey (1918) The Bulgarian Revolution of 1885, Handbook for the diplomatic history of Europe, Asia and Africa 1870-1914. Washington DC : National Board for Historical Service, Government Printing Office. pp 119-122
  2. Chisholm Hugh (editor) Bulgaria/History Encyclopaedia Britannica (11th edition). Cambridge University Press.