Βορέας (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, αρ. 10.230.2)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ανάγλυφο του Βορέα
Relief of Boreas, Metropolitan Museum of Art, Nr. 10.230.2.JPG
ο Βορέας ιπτάμενος
Ονομασίαανάγλυφο του Βορέα
Έτος δημιουργίας6ος αι. π.Χ.
Είδοςχάλκινο ανάγλυφο
ΜουσείοΜητροπολιτικό Μουσείο
Τέχνης
Αριθμός καταλόγου10.230.2
δεδομένα

Στην συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στην Νέα Υόρκη εκτίθενται με αριθμό ευρετηρίου 10.230.2 χάλκινο ανάγλυφο που βρέθηκε στην Ελλάδα και αγοράστηκε το 1910.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χάλκινο ανάγλυφο έχει ύψος 11,7 εκατοστά. Η πίσω άποψη είναι απολύτως λεία. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, αν και σε ορισμένα σημεία είναι τοπικά τριμμένο από την χρήση. Παριστάνει έναν άνδρα. Έχει στην πλάτη του δύο φτερούγες σε πλήρη έκταση, με ελαφρή κλίση προς τα επάνω και τα άκρα να σχηματίζουν σπείρωση. Φοράει κοντό χιτώνα, κοντομάνικο στενό σακάκι και κοντή φούστα. Στα πόδια φοράει μποτάκια με φτερά. Γονατίζει στο δεξί του γόνατο επάνω σε ένα σύννεφο και κρατάει το αριστερό του χέρι ψηλά. Η επεξεργασία των λεπτομερειών είναι πρόχειρη, οι μύες των χεριών και των ποδιών είναι ελαφρώς υπερτονισμένα.

Ερμηνεία και ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο παρουσιάζει τον θεό Βορέα, την προσωποποίηση του παγερού Βοριά. Παριστάνει την έμπροσθεν κίνηση και την στιγμή της εκκίνησης. Ο θώρακας είναι γυρισμένος στον θεατή, ενώ το πρόσωπο είναι σε προφίλ, όπως συνηθίζεται στα ελληνικά καλλιτεχνήματα του 6ου αιώνα π.Χ.. Ίσως να ήταν διακοσμητικό στοιχείο κάποιου σκεύους τακτικής χρήσης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]