Βοεβοδάτο της Σίρμιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το Βοεβοδάτο της Σίρμιας

Το Βοεβοδάτο της Σίρμιας (σερβικά : Сремско војводство) ήταν ένα βραχύβιο Σερβικό κράτος που προέκυψε στο έδαφος του Σίρμιου τον 16ο αιώνα. Υπήρξε από το 1527 έως το 1530 υποτελές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και στη συνέχεια τέθηκε υπό την άμεση οθωμανική κυριαρχία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιδρυτής του Βοεβοδάτου της Σίρμιας ήταν ο Ράντοσλαβ Τσέλνικ ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του στρατού της αυτοκρατορίας του Νενάντ. Μετά την πτώση του κράτους του Νενάντ ο Τσέλνικ σε εδάφη της ίδρυσε το βοεβοδάτο κράτος υποτελές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Η πρώτη πρωτεύουσα ήταν το Slankamen, όπου υπάρχουν ακόμα τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου.

Ο Βοεβόδας έκανε κρυφά διαπραγμάτευσης με τους Αψβούργους. Χάρη σε μια τουρκική εκστρατεία έχασε πολλά εδάφη και την πρωτεύουσα του, νέα πρωτεύουσα του βοεβοδάτου έγινε η πόλη Νεμπόισα, κοντά στο Βούκοβαρ. Το 1530 ο βοεβόδας έκανε συμφωνία με τους Αψβούργους και αποσύρθηκε στα εδάφη τους δίνοντας τους και το βοεβοδάτο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Др. Алекса Ивић, Историја Срба у Војводини, Нови Сад, 1929.
  • Др. Душан Ј. Поповић, Срби у Војводини, књига 1, Нови Сад, 1990.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Сремско војводство της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).