Βοήθεια:Προσθήκη παραπομπών με κώδικα wiki/3

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Επαληθευσιμότητα
Γιατί είναι σημαντικές οι παραπομπές


Εντός κειμένου παραπομπές
Πως να τις προσθέσετε


RefToolbar
Παραπομπές με εύκολο τρόπο


Αξιόπιστες πηγές
Ποιες πηγές είναι αρκετά καλές;


Περίληψη
Επισκόπηση σε ότι μάθατε


Βίντεο οδηγός χρήσης του RefTools (5 λεπτά - αγγλικά)

Η χειροκίνητη προσθήκη παραπομπών μπορεί να είναι αργή και δύσκολη διαδικασία, Ευτυχώς υπάρχει ένα εργαλείο που λέγεται "RefToolbar" ενσωματωμένο στο πλαίσιο επεξεργασίας της Βικιπαίδειας, που την κάνει αρκετά ευκολότερη.


Για να το ενεργοποιήσετε, απλά κάντε κλικ στο  Cite στο επάνω μέρος του παραθύρου επεξεργασίας. Τοποθετήστε το δρομέα σας στο παράθυρο επεξεργασίας μετά τον ισχυρισμό ή φράση που θέλετε να τεκμηριώσετε και, στη συνέχεια, επιλέξτε ένα από τα πρότυπα από το αναπτυσσόμενο μενού. Υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα κατάλληλα για διάφορα είδη πηγών:


  • {{cite web}} για παραπομπές προς γενικούς ιστοτόπους
  • {{cite news}} για εφημερίδες και ειδησεογραφικούς ιστοτόπους
  • {{cite book}} για παραπομπές σε βιβλία
  • {{cite journal}} για περιοδικά, επιστημονικά περιοδικά και δημοσιεύσεις


Με αυτό θα αναδυθεί ένα παράθυρο, όπου μπορείτε να συμπληρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πηγή, και θα δώσετε ένα μοναδικό όνομα για αυτή στο πεδίο "Name". Στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί "Insert" και θα προσθέσει τον απαιτούμενο κώδικα wiki στο παράθυρο επεξεργασίας.


Συχνά θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε την ίδια πηγή περισσότερες από μία φορές σε ένα λήμμα, για να τεκμηριώσετε πολλαπλούς ισχυρισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να κάνετε κλικ στο σημειωματάριο "Named references" στη γραμμή εργαλείων, και επιλέξτε μια πηγή που είχε ήδη προστεθεί πριν για επαναχρησιμοποίηση.


Μην ξεχάσετε να προσθέσετε μια ενότητα "Παραπομπές" αν δεν υπάρχει ήδη μία (δείτε την προηγούμενη σελίδα αν ξεχάσατε πως).