Βικιπαίδεια στα Τελούγκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια στα Τελούγκου
Wikipedia-logo-v2-te.svg
Το λογότυπο της Βικιπαίδειας στα Τελούγκου
URLte.wikipedia.org
Σλόγκαν స్వేచ్ఛా విజ్ఞాన సర్వస్వము (Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)
Τύπος ιστότοπουΔιαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια
ΙδιοκτήτηςΊδρυμα Wikimedia
Ημερομηνία έναρξης10 Δεκεμβρίου 2003, 17 έτη πριν (2003-12-10)
Τρέχουσα κατάστασηΕνεργό

Η Βικιπαίδεια στα Τελούγκου ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου του 2003 από τον Βέννα Ναγκαρτζούνα, ο οποίος είναι γνωστός για το Padma (σύστημα για τη μετατροπή κειμένου σε Ινδικά αλφάβητα μεταξύ των ιδιόκτητων πηγών και πηγών ανοιχτού κώδικα). Στις 28 Αυγούστου 2016, είχε 65.048 λήμματα και είναι η πέμπτη μεταξύ των Βικιπαιδειών σε Ινδικές γλώσσες, μετά τα Ούρντου, τα Χίντι, τα Ταμίλ και τα Νεβάρι.[1]

Στις 30 Αυγούστου 2018, ο αριθμός των λημμάτων είχε φτάσει τα 69.242 άρθρα.

Φόντο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005, η Βικιπαίδεια στα Χίντι έλαβε μια ώθηση όταν οι Τσάβα Κιράν, Ακκινένι Πραντίπ, Βιζάς Σάτια, Βιβέν και Τσαριβάρι εντάχθηκαν σε αυτή, ενώ ο Τσαριβάρι συμμετείχε αργότερα στην εκστρατεία για τα Τελούγκου. Ο Σάτια προγραμμάτισε και εκτέλεσε ένα έργο για να προσθέσει μικρά λήμματα προς επέκταση για επαρχίες, μαντάλ και ταινίες στα Τελούγκου με τη βοήθεια ενός ρομπότ. Τα εν λόγω λήμματα επεκτάθηκαν σε άρθρα με τη βοήθεια εθελοντών από τους Τελούγκου στο διαδίκτυο και κοινότητες ιστολογίων. Ο Τσαριβάρι μετέφρασε και συνέταξε πολλές από τις αρχικές πολιτικές. Ο Πραντίπ έγραψε σενάρια για την αυτοματοποίηση δύσκολων εργασιών και ο αριθμός λημμάτων είχε φτάσει τα 6.000 άρθρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια συμβιωτική σχέση μεταξύ των πρώιμων αρθρογράφων ιστολογίου-Βικιπαιδιστών στα Τελούγκου με την μεγαλύτερη διαδικτυακή κοινότητα στα Τελούγκου έδωσε μεγάλη βοήθεια στην Βικιπαίδεια στα Τελούγκου. Η αρχική ορμή ενθαρρύνθηκε από αφοσιωμένα μέλη όπως οι Κασουμπάμπου, Δρ. Ρατζασεχάρ, Τσαντρακάνθα Ράο, Ραβιτσάντρα, Βίβεν, Κασιάπ, Ραχαμτούλα και Σουτζάθα. Η Βικιπαίδεια προήχθη σε εκθέσεις βιβλίου στο Χαϊντεραμπάντ και τη Βιτζαγιαουάντα και υποστηρίζονται από την οργάνωση e-Telugu οργάνωση και την τοπική γλώσσα των μέσων ενημέρωσης, προκαλώντας το ενδιαφέρον από το ευρύ κοινό.

Το Βικιλεξικό στα Τελούγκου είχε σημαντική συμβολή από τον Σουτζάθα. Το Λεξικό Αγγλικών-Τελούγκου του Τσαρλς Φίλιπ Μπράουν προστέθηκε στο Τελούγκου Βικιλεξικό στο σύνολό του, με ένα σενάριο ρομπότ γραμμένο από τον Βικιπαιδιστή στα Τελούγκου Μακινένι Πραντίπ.

Το 2009, δημιουργήθηκαν βικι-ακαδημίες στα Τελούγκου για να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για τη Βικιπαίδεια σε κολέγια σε μικρές πόλεις στο Άντρα Πραντές. Το Tewiki Vartha, ένα ηλεκτρονικό μαγκαζίνο, δημιουργήθηκε το 2010 για να μοιραστεί παρασκηνιακές ιστορίες για τις σελίδες και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας στα Τελούγκου. Το 2012, έγινε μια άλλη προσπάθεια για την αναζωογόνηση της Βικιπαίδειας στα Τελούγκου. Η κοινότητα οργάνωσε μια γιορτή στο Χαϊντεραμπάντ στις 10-11 Απριλίου 2013, συμπίπτει με τη Πρωτοχρονιά των Τελούγκου.[2]

Η Βικιπαίδεια στα Τελούγκου είναι τώρα διαθέσιμη χωρίς σύνδεση στο Kiwix. Το HMTV μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ για τις γιορτές της Βικιπαίδειας,[3] και οι Ρατζασεχάρ, Ραχιμανουντίν, Μαλλάντι και Βισνουβαρντάν συμμετείχαν σε τηλεφωνική διάσκεψη για την εγκυκλοπαίδεια.[4][5] Τον Οκτώβριο του 2013, η Βικιπαίδεια στα Τελούγκου είχε 2.1 εκατομμύρια προβολές σελίδων. Ο μεγαλύτερος αριθμός προβολών σελίδων ήταν 4.5 εκατομμύρια προβολές, οι οποίες καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2010.

Γραμματοσειρές και μέθοδοι εισαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οποιαδήποτε γραμματοσειρά Unicode για τα Τελούγκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Βικιπαίδεια στα Τελούγκου. Αν και μερικοί συντάκτες χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο InScript, πολλοί χρησιμοποιούν τη φωνητική μεταγραφή της Google ή τον Καθολικό Επιλογέα Γλώσσας της Βικιπαίδειας στα Τελούγκου. Το τελευταίο προσφέρει φωνητικά πληκτρολόγια και πληκτρολόγια InScript.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]