Βικιπαίδεια:Wikidata/Πρότυπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σκοπός των Wikidata είναι να αποθηκεύουν πληροφορίες σε πολλές γλώσσες, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις Βικιπαίδειες, ιδιαίτερα σε κουτιά πληροφοριών. Αυτό αποτελεί και την Φάση 2 της χρήσης των Wikidata στη Βικιπαίδεια. Ήδη το MediaWiki και σχετικά modules και πρότυπα επιτρέπουν προσφέρουν την επιλογή χρήσης δεδομένων από τα Wikidata για τη δημιουργία κουτιών πληροφοριών (δεδομένα όπως, για παράδειγμα, ο ατομικός αριθμός ενός χημικού στοιχείου, ή ο πληθυσμός μιας χώρας). Τα Wikidata υποστηρίζουν πλήρως την παράθεση πηγών για τα δεδομένα που προστίθενται. Πρόκειται για ένα μεγάλο στόχο, και η σχετική υποδομή είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

Το όραμα είναι να μπορούν στα λήμματα να ενσωματώνονται πληροφορίες και δεδομένα από το αντίστοιχό τους στα Wikidata χρησιμοποιώντας τη σύνταξη όπως περιγράφεται στο meta:Wikidata/Notes/Inclusion syntax, ή μέσω lua modules όπως το Module:Wikidata ή μέσω κουτιών πληροφοριών όπως το {{Πόλη}} ή αυτόνομων προτύπων όπως το {{πληθυσμός}}. Αυτός ο κώδικας θα προστίθεται χειροκίνητα στα λήμματα, μέσω προτύπων, ή και bot, σελίδα-στη-σελίδα, πάντως με τον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας και όχι προεπιλεγμένα, όχι δηλαδή με τον τρόπο που προστίθενται τα interwiki από τα Wikidata.

Υπάρχουν ήδη παραδείγματα χρήσης δεδομένων των Wikidata σε διάφορα πρότυπα ή πλαίσια πληροφοριών με χρήση σε εκατοντάδες λήμματα. Κάποια από αυτά τα πρότυπα είναι: