Βικιπαίδεια:Μέντορας/Λειτουργία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αίτηση για Μέντορα Λειτουργία Γίνετε Μέντορας


Ο Μέντορας είναι ένα εγχείρημα το οποίο δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2016, με βάση τον σχεδιασμό των εγχειρημάτων Parrainage des nouveaux της γαλλικής Βικιπαίδειας και Adopt-a-User της αγγλικής Βικιπαίδειας. Στόχος του είναι να προσφέρει βοήθεια και καθοδήγηση στους νέους χρήστες και συνεισφέροντες, οι οποίοι είναι συχνά άπειροι και εύκολα αισθάνονται χαμένοι εντός των μαιάνδρων της Βικιπαίδειας. Η βοήθεια και η καθοδήγηση αυτή προσφέρεται από εθελοντές και εθελόντριες χρήστες με περισσότερη εμπειρία, οι οποίοι αναλαμβάνουν την καθοδήγηση των νέων, βοηθώντας τους κατά την συνολική διάρκεια των πρώτων, εκ μέρους τους, βημάτων τους εντός της Βικιπαίδειας.

Εάν επιθυμείτε να διαβάσετε διάφορες μαρτυρίες (καλές ή κακές) προερχόμενες από πρώην καθοδηγούμενους ή να καταθέσετε την δική σας, αυτή η σελίδα είναι για εσάς!

Σχετικά με τον ρόλο και τις απορίες τους, οι Μέντορες μπορούν να διαβάσουν την σελίδα Βικιπαίδεια:Μέντορας/Μέντορες, η οποία τους αφορά.

Η καθοδήγηση είναι…[επεξεργασία κώδικα]

  • …μια βοήθεια, όπου ο Μέντορας απαντά σε όλες τις σχετιζόμενες με την Βικιπαίδεια ερωτήσεις σας και σας προσφέρει συμβουλές και βοήθεια.
  • …μια ευκαιρία να λάβετε βοήθεια σε οποιαδήποτε τεχνικής φύσεως απορία, οποιοδήποτε πρόβλημα κατανόησης των πολιτικών του εγχειρήματος και οποιαδήποτε διαφορά αναφορικά με το περιεχόμενο.

Η καθοδήγηση δεν είναι…[επεξεργασία κώδικα]

  • …αιώνια. Αφού θα έχει αποκτήσει επαρκή εμπειρία, ο καθοδηγούμενος θα είναι έτοιμος να πετάξει με τα δικά τα φτερά του, παραμένοντας ωστόσο σε επαφή με τον Μέντορά του.
  • …απλώς μια λέσχη αναψυχής. Παρά το γεγονός πως το εγχείρημα παρουσιάζεται με έναν χαλαρό και ευδιάθετο τρόπο, στόχος του είναι η βοήθεια προς τους συνεισφέροντες για την χρήση και βελτίωση της Βικιπαίδειας.
  • …αποκλειστικά για τους νέους χρήστες: είναι επίσης στην διάθεση χρηστών οι οποίοι έχουν περιορισμένη εμπειρία και επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τις διάφορες πλευρές του εγχειρήματος της Βικιπαίδειας.

Πώς να αποκτήσετε Μέντορα[επεξεργασία κώδικα]

Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε Μέντορα, είναι για να εντείνετε την συμμετοχή σας στο εγχείρημα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αρχίσετε να συνεισφέρετε με έναν επώνυμο λογαριασμό: η πλειοψηφία των Μεντόρων δεν αναλαμβάνουν την βοήθεια αιτούντων οι οποίοι δεν συνεισφέρουν.

Προκειμένου να αποκτήσετε Μέντορα, θα πρέπει να βρείτε τον ή την ιδανικό ή ιδανική Μέντορα. Γι'αυτόν τον λόγο, σας καλούμε να δείτε τον κατάλογο των εθελοντών και εθελοντριών που είναι έτοιμοι να σας βοηθήσουν. Σε εσάς ανήκει να απευθυνθείτε σε έναν Βικιπαιδιστή ή μια Βικιπαιδίστρια, ο οποίος θα έχει σχετικά κοινά ενδιαφέροντα με τα δικά σας, επικοινωνώντας μαζί του ή μαζί της, χάρη στην επιλογή η οποία είναι διαθέσιμη στο προφίλ του.

Βοήθεια: προκειμένου να επιταχύνετε την διαδικασία καθοδήγησής σας, θυμηθείτε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας (ενδιαφέροντα, τομείς συνεισφοράς, κτλ.) στην σελίδα χρήστης σας.

Οι Μέντορες είναι εθελοντές και εθελόντριες. Πιθανώς να χρειαστούν κάποιο χρονικό διάστημα, προτού σας απαντήσουν. Εάν η διαδικασία καθοδήγησής σας αργεί και έχετε απορίες, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια στην Αγορά.

Ολοκλήρωση της καθοδήγησης[επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα από ορισμένο διάστημα παραμονής στην Βικιπαίδεια, θα είστε από μόνος σας σε θέση να απαντήσετε στις απορίες σας, θα έχετε δημιουργήσει το δικό σας δίκτυο επαφών και (ποιος ξέρει), θα επιθυμείτε, τότε, με την σειρά σας να αναλάβετε ορισμένους νεοσύλλεκτους. Εάν αισθάνεστε έτοιμος, μην διστάσετε να συζητήσετε σχετικά με τον Μέντορά σας.

Αφότου ο ή η Μέντοράς σας σας δώσει την σύμφωνη γνώμη του, η καθοδήγησή σας ολοκληρώνεται προς γενική ικανοποίηση. Εννοείται, ωστόσο, πως το τέλος της διαδικασίας καθοδήγησης δεν σημαίνει και το τέλος της σχέσης σας. Απλώς, ο ή η Μέντοράς σας θα έχει εκ νέου την δυνατότητα να διαθέσει λίγο περισσότερο χρόνο και διαθεσιμότητα σε άλλον νέο χρήστη. Οποιαδήποτε στιγμή (αν και ειδικότερα προς το τέλος της διαδικασίας καθοδήγησής σας), θυμηθείτε πως μπορείτε να αφήσετε μια μια μαρτυρία σχετικά με την εμπειρία σας. Μην διστάσετε να το κάνετε, καθώς αυτό θα μας είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Προκειμένου να υπενθυμίζετε την καθοδήγησή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πρότυπα {{Πρώην καθοδηγημένος|Μέντορας}} ή {{Πρώην καθοδηγημένη|Μέντορας}}, ώστε να υπενθυμίζετε στην κοινότητα την τύχη που είχατε, κατά τα πρώτα σας βήματα εντός της Βικιπαίδειας, να έχετε την στήριξη ενός τέτοιου έμπειρου χρήστη!