Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιντεοπαιχνίδια/Οδηγός Μορφοποίησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αρχικά εισάγεται απαραίτητα το {{Πληροφορίες βιντεοπαιχνιδιού}}

Η Εισαγωγή πρέπει να γράφεται με τον εξής τρόπο:

Το Χ (ο τίτλος να είναι ο ευρωπαϊκός) είναι βιντεοπαιχνίδι -τάδε είδους- που αναπτύχθηκε από την -τάδε εταιρεία-, εκδόθηκε από την -τάδε εταιρεία- και κυκλοφόρησε στις -τάδε ημερομηνία- για τις -τάδε κονσόλες, λειτουργικά συστήματα-. Μπορούν να προστεθούν και σύντομες πρόσθετες πληροφορίες για την ιστορία, την υποδοχή, τις πωλήσεις, και την κληρονομιά του παιχνιδιού.

Ακολουθούν οι Κατηγορίες-Υποκατηγορίες. Όσο περισσότερες είναι αυτές, τόσο πληρέστερο θα είναι το λήμμα.

Τρόπος παιχνιδιού[επεξεργασία κώδικα]

Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής/στρια, και ποιος είναι ο σκοπός του στο παιχνίδι. Γράφονται επίσης τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Αν αυτή η κατηγορία επεκταθεί πολύ, δημιουργούμε και την παρακάτω υποκατηγορία, για να αποφευχθεί η κούραση του αναγνώστη.

Σύστημα μάχης[επεξεργασία κώδικα]

Ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι μάχες, η αναζήτηση, αν γίνεται επίλυση γρίφων, αναβαθμίσεις όπλων/ικανοτήτων κ.ά.

Υπόβαθρο[επεξεργασία κώδικα]

Προαιρετική υποκατηγορία: Το μέρος όπου εξελίσσεται η ιστορία του παιχνιδιού, καθώς και το έτος/περίοδος. Λεπτομέρειες για το χάρτη του κόσμου του παιχνιδιού, την κλίμακά του, κ.ά.

Χαρακτήρες[επεξεργασία κώδικα]

Προαιρετική υποκατηγορία: Μία παράγραφος με τους χαρακτήρες πρωταγωνιστές/ανταγωνιστές με βασικές πληροφορίες για τον κάθε ένα. Προστίθενται σύνδεσμοι για κάποιον χαρακτήρα, είτε υπάρχει λήμμα γι' αυτόν είτε όχι. Τα ονόματα των χαρακτήρων δεν μεταφέρονται στα ελληνικά.

Ιστορία[επεξεργασία κώδικα]

Απαραίτητη υποκατηγορία: Η ιστορία του παιχνιδιού, από το ξεκίνημα μέχρι τον τερματισμό. Γίνεται αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων, με προσπάθεια να αποφεύγονται οι πολλές αιτιολογήσεις των πράξεων των χαρακτήρων.

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας της ανάπτυξης του παιχνιδιού -τρόπος/τόπος/διάρκεια ανάπτυξης/μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν κλπ. Να αναφέρονται οι άνθρωποι που εργάστηκαν σε αυτό και ο ρόλος του καθενός στην ανάπτυξη -σεναριογράφοι, animators, παραγωγοί, σχεδιαστές, μουσικοί συνθέτες κ.ά. Επειδή η ενότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί κατά πολύ, είναι καλό να δημιουργηθούν οι υποενότητες Σχεδιασμός χαρακτήρων και Μουσική:

Σχεδιασμός χαρακτήρων[επεξεργασία κώδικα]

Ο τρόπος που σχεδιάστηκαν οι χαρακτήρες του παιχνιδιού: διευκρίνιση δισδιάστατου ή τρισδιάστατου χαρακτήρα, αριθμός πολυγώνων. Επίσης, πιθανή περιγραφή των πρώιμων μοντέλων, επιρροές που δέχθηκαν οι δημιουργοί, πώς και αν άλλαξαν τα σχέδιά τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης κ.ά.

Μουσική[επεξεργασία κώδικα]

Οι μουσικοί συνθέτες που εργάστηκαν στο παιχνίδι, από που έλαβαν έμπνευση, η ο τόπος της ηχογράφησης και ο τίτλος του soundtrack. Μπορεί να συμπεριληφθεί και πίνακας με τη Λίστα τραγουδιών του soundtrack, τα οποία αναγράφονται με τον εξής τρόπο:

Soundtrack
Αρ. Τίτλος Διάρκεια
1. Τραγούδι 1 3:59
2. Τραγούδι 2 3:13
3. Τραγούδι 3 2:05

Πότε και σε ποιες ηπείρους κυκλοφόρησε το παιχνίδι, κατά ημερομηνίες κυκλοφορίας. Επίσης αναφέρονται και οι επανακυκλοφορίες, πάλι με τις ημερομηνίες της κυκλοφορίας σε κάθε ήπειρο.

Για τις βαθμολογίες του παιχνιδιού υπάρχει το Πρότυπο:Κριτικές ηλεκτρονικού παιχνιδιού, το οποίο βρίσκεται εδώ. Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τις κριτικές που δέχθηκε το παιχνίδι, θετικές ή/και αρνητικές, οι οποίες προέρχονται από ιστοσελίδες ή περιοδικά διεθνούς αναγνώρισης. Να αναφέρονται οι πωλήσεις του παιχνιδιού -απαραίτητες οι παραπομπές, διαφορετικά το περιεχόμενο μπορεί να διαγραφεί.

Προαιρετική κατηγορία: Αν το παιχνίδι έχει αφήσει κάποια κληρονομιά, ποια είναι αυτή. Δηλαδή, ποια άλλα παιχνίδια, ταινίες, ή βιβλία έχουν επηρεαστεί από αυτό. Επίσης, αν έχει προκύψει κάποιο remake, υποσειρά, κ.ά.

Δεν πρέπει να παραλείπονται οι παραπομπές. Βρίσκονται εύκολα και σε πληθώρα στο διαδίκτυο. Έγκυρες πηγές πληροφοριών αποτελούν: το εγχειρίδιο του εκάστοτε παιχνιδιού, οι συνεντεύξεις των δημιουργών, οι οδηγοί και οι αναλύσεις επαγγελματιών δημοσιογράφων. Απαγορεύονται οι προσωπικές απόψεις παικτών από blogs, forums, facebook, twitter κλπ. Άμεσες ή έμμεσες απόψεις των γραφόντων θα διαγράφονται απροειδοποίητα.

Αν οι παραπομπές είναι επαρκείς, οι πηγές μπορούν να παραλειφθούν. Να αποφεύγεται η παράλειψη των παραπομπών και η αόριστη εισαγωγή πηγών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]

  • Η επίσημη ιστοσελίδα του παιχνιδιού (απαραίτητη)
  • Ιστοσελίδα 2 (η σελίδα του παιχνιδιού στο GameFAQs)
  • Ιστοσελίδα 3 (η σελίδα του παιχνιδιού στο GamePro)
  • Ιστοσελίδα 4 (η σελίδα του παιχνιδιού στο GameSpot)
  • Ιστοσελίδα 5 (η σελίδα του παιχνιδιού στο IGN)

Τέλος, να μην παραλείπονται οι Κατηγορίες στις οποίες ανήκει το παιχνίδι, οι οποίες σχετίζονται με το έτος, τις κονσόλες κυκλοφορίας, τη θεματολογία του κ.ά. Οι κατηγορίες βιντεοπαιχνιδιών βρίσκονται εδώ.