Βικιπαίδεια:Επικοινωνία/40000 άρθρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Wikipedia, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, φτάνει τα 40.000 άρθρα στην ελληνική έκδοση.[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια (http://el.wikipedia.org), η ελληνική έκδοση της διαδικτυακής ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, ξεπέρασε τα 40.000 άρθρα στις 14 Φεβρουαρίου 2009.

Η ελληνόγλωσση Βικιπαίδεια συνεχίζοντας σταθερά την ανάπτυξή της καθημερινά δέχεται ένα μεγάλο αριθμό συνεισφορών από εθελοντές που δημιουργούν νέα άρθρα και βελτιώνουν τα ήδη υπάρχοντα. Στη σύνταξη και τη διόρθωση-βελτίωση των περιεχομένων μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, ανεξάρτητα από γραμματικές γνώσεις, κοινωνική θέση ή επάγγελμα. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να συνεισφέρει είναι μια σύνδεση στο ίντερνετ και όρεξη για συνεργασία και προσφορά τεκμηριωμένων γνώσεων.

Η Βικιπαίδεια λειτουργεί σύμφωνα με την πολιτική, κάτω από την επίβλεψη και με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Wikimedia και χρηματοδοτείται από τις δωρεές φίλων από όλο τον κόσμο. Πρόσφατα η εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων για τα έξοδα του Ιδρύματος Wikimedia συγκέντρωσε περισσότερα από έξι εκατομμύρια δολάρια ($6.000.000 USD) από συνεισφορές 125.000 δωρητών. Αυτά τα έσοδα θα καλύψουν καθημερινές λειτουργίες (διακομιστές, φιλοξενία ιστοτόπων, bandwidth), συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση του ανοικτού κώδικα λογισμικού και υποστήριξη της διεθνούς εθελοντικής κοινότητάς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Wikipedia είναι ο τέταρτος σε επισκεψιμότητα ιστότοπος στον κόσμο, και δεν περιέχει κανενός είδους διαφήμιση.

Πέρα από αυτό, το Stanton Foundation πρόσφατα έκανε μια δωρεά $890.000 με αποκλειστικό σκοπό την βελτίωση της χρηστικότητας και απλοποίηση του τρόπου με τον οποίο συνεισφέρουν οι χρήστες, εστιάζοντας στην ευκολότερη συνεισφορά από άτομα που δεν έχουν τεχνολογική κατάρτιση στους υπολογιστές. Ομοίως το Mozilla Foundation πρόσφερε $100.000 για βοήθεια στην βελτίωση του αποκωδικοποιητή αναπαραγωγής video Ogg Theora που στην έκδοση 3.1 του Firefox θα υποστηρίζεται άμεσα. Όλες οι παραπάνω βελτιώσεις θα γίνουν διαθέσιμες ως ελεύθερο λογισμικό όπως ήδη διατίθεται και το λογισμικό MediaWiki που λειτουργεί ήδη την wikipedia και τα υπόλοιπα έργα του Ιδρύματος Wikimedia.

Η ελληνική Βικιπαίδεια ακολουθεί την πορεία των υπολοίπων εγχειρημάτων προσδοκώντας σε μια μεγαλύτερη και περισσότερο αξιόπιστη εγκυκλοπαίδεια ελεύθερα διαθέσιμη σε οποιονδήποτε. Οι εθελοντές που συνεισφέρουν σε αυτή, συνεχώς αναζητούν τρόπους ευκολότερης παρουσίασης και διαμοιρασμού των πληροφοριών, και ελέγχου και διασφάλισης της επικαιρότητας, ακρίβειας και αξιοπιστίας του περιεχομένου.

Επιπλέον πληροφορίες[επεξεργασία κώδικα]

Επικοινωνία[επεξεργασία κώδικα]

στα αγγλικά
Wikimedia Foundation Inc.
P.O. Box 78350
San Francisco, CA 94107-8350
USA
Phone: +1-415-839-6885
Email: info@wikimedia.org
Fax: +1-415-882-0495
http://wikimediafoundation.org
στα ελληνικά
http://el.wikipedia.org
Email: info-el@wikimedia.org