Βικιπαίδεια:Επικοινωνία/30000 άρθρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, ξεπέρασε τα 30.000 άρθρα[επεξεργασία κώδικα]

Διαδίκτυο, 13 Δεκεμβρίου 2007

Η Βικιπαίδεια (http://el.wikipedia.org), η ελληνική έκδοση της διαδικτυακής ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, ξεπέρασε τα 30.000 άρθρα στις 11 Δεκεμβρίου 2007.

Η Βικιπαίδεια ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002 και από τότε ακολουθεί μια ολοένα αυξητική πορεία σε περιεχόμενο και ποιότητα. Στη συγγραφή της έχουν συνεισφέρει και συνεισφέρουν εκατοντάδες εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συνεργάζονται χρησιμοποιώντας το λογισμικό "wiki", που επιτρέπει την συνεργατική συγγραφή των κειμένων. Στη σύνταξη και τη διόρθωση-βελτίωση των περιεχομένων μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, ανεξάρτητα από γραμματικές γνώσεις, κοινωνική θέση ή επάγγελμα. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να συνεισφέρει είναι μια σύνδεση στο ίντερνετ και όρεξη για συνεργασία και προσφορά τεκμηριωμένων γνώσεων.

Η Βικιπαίδεια λειτουργεί σύμφωνα με την πολιτική και με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Wikimedia, και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές των χρηστών και φίλων της, καθώς δεν περιέχει διαφημίσεις. Κυκλοφορεί με την ελεύθερη άδεια χρήσης GFDL, η οποία επιτρέπει στον καθένα να την χρησιμοποιήσει, να διανείμει και να τροποποιήσει το περιεχόμενό της χωρίς καμία άλλη υποχρέωση εκτός από την αναγνώριση των συντακτών της και τη διάθεση υπό την ίδια άδεια, έτσι ώστε το περιεχόμενο αυτό να παραμένει για πάντα ελεύθερο για τον καθένα.

Η Βικιπαίδεια πλαισιώνεται και από εγχειρήματα όπως τα Commons (http://commons.wikimedia.org), τη μεγαλύτερη συλλογή πολυμέσων με ελεύθερη άδεια διακίνησης με πάνω από 2.200.000 αρχεία πολυμέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα άρθρα της, τη Βικιθήκη (http://el.wikisource.org, βιβλιοθήκη νέων και αρχαίων Ελληνικών κειμένων με 1300 βιβλία μέχρι σήμερα), το Βικιλεξικό (http://el.wiktionary.org, λεξικό με 150.000 λήμματα) και φυσικά από τις ξενόγλωσσες εκδόσεις της Wikipedia, με πιο γνωστή την αγγλική έκδοση που διαθέτει περισσότερα από 2.100.000 άρθρα.

Η ελληνική Βικιπαίδεια έχει αναδειχθεί στη μεγαλύτερη πηγή γνώσης και πληροφοριών στο ελληνικό διαδίκτυο, με περίπου 1 GB κειμένου σε περίπου δέκα εκατομμύρια λέξεις. Προσφέρει ένα πλήθος πληροφοριών για διάφορα θέματα στην ελληνική γλώσσα, ενώ η ανάπτυξή της έχει εμπνεύσει παρόμοια εγχειρήματα. Στη Βικιπαίδεια μπορεί κανείς να βρει άρθρα που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων με θέματα που καλύπτουν αλλά ξεπερνούν τα όρια των κλασικών εγκυκλοπαιδειών, από την αρχαία Ελλάδα και την παγκόσμια και ελληνική γεωγραφία έως ναυτιλία, πολιτική και αθλητισμό, κινηματογράφο, λογοτεχνία, κόμικς και άλλα πολλά. Ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, με θέματα ζωντανά, γραμμένα με σημαντική προσπάθεια τεκμηριωμένης κάλυψης και αμερόληπτης παρουσίασης.

Επιπλέον πληροφορίες[επεξεργασία κώδικα]

Επικοινωνία[επεξεργασία κώδικα]

στα αγγλικά
Wikimedia Foundation Inc.
200 2nd Ave. South #358 St. Petersburg,
FL 33701-4313
USA
Phone: +1-727-231-0101
Fax: +1-727-258-0207
http://wikimediafoundation.org
Email: info@wikimedia.org, press@wikimedia.org
στα ελληνικά
http://el.wikipedia.org
Email: info-el@wikimedia.org