Βικιπαίδεια:Δράσεις προώθησης/Δωρέαν Μαθήματα Βικιπαίδειας για Εκπαιδευτικούς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Wikimedia User Group Greece έχει ξεκινήσει την εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση εκπαιδευτικών πάνω στην Βικιπαίδεια και τις δυνατότητες χρήσης της ως διδακτικού μέσου. Οι δύο βασικοί πυλώνες που μπορεί να βασιστεί η ενσωμάτωση της βικιπαίδειας στο ελληνικό σχολείο είναι η αξία της ως εγκυκλοπαίδεια αυτή καθ’ εαυτή, και η φιλοσοφία δόμησης της που αποκαλύπτει τους μηχανισμούς παραγωγής γνώσης.

Η Βικιπαίδεια χρησιμοποιείται ως διδακτικό εργαλείο στην εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο. Η ιδέα από την οποία προέκυψε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης της Βικιπαίδειας είναι απλή: το να συνεισφέρουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στην Βικιπαίδεια και τα άλλα εγχειρήματα του Wikimedia είναι επιμορφωτική ενασχόληση. Σε δέκα χρόνια, πάνω από 5.000 εκπαιδευτικοί και 50.000 σπουδαστές και μαθητές, σε πάνω από 500 πόλεις και σχεδόν 1000 σχολεία έχουν συμμετάσχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Wikimedia, έχοντας προσθέσει πάνω από 150.000 λήμματα της Βικιπαίδειας σε διάφορες γλώσσες, και έχουν συνεισφέρει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο bytes περιεχομένου στο κίνημα ελεύθερης γνώσης.

Τα μαθήματα είναι δωρεάν, προσφερόμενα από έμπειρους εθελοντές της Wikipedia. Πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως, με τη χρήση screencasts και αμφίδρομης επικοινωνίας μέσω Skype ή Google Hangouts, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις απορίες του κάθε εκπαιδευτικού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισαγωγή στη Βικιπαίδεια, βασικές αρχές σύνταξης λημμάτων (πολιτική σύνταξης, χρήση του επεξεργαστή και άλλων εργαλείων), και βέλτιστες πρακτικές χρήσης της Βικιπαίδειας στην εκπαίδευση.

Για συμμετοχή στα μαθήματα μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα στο http://blog.wikimedia.gr/educators-training/

Το Wikimedia Community User Group Greece είναι από το 2013 επίσημα αναγνωρισμένο από το Ίδρυμα Wikimedia, τον οργανισμό υπό τον οποίο λειτουργεί η Wikipedia και άλλα εγχειρήματα. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τον Μάριο Μαγιολαδίτη, εκπαιδευτικό.

Τα μαθήματα ξεκινάνε αρχές Σεπτεμβρίου.

Στα πλαίσια του μαθήματος παρέχονται με ελληνικούς υπότιτλους τα παρακάτω ενημερωτικά βίντεο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]