Βικιπαίδεια:Αγορά/Ελευθερία πανοράματος στο Βέλγιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλέον το Ατόμιουμ δεν θα χρειάζεται να είναι μαύρο.

Στις 16 Ιουνίου, η Βελγική Ομοσπονδιακή Βουλή ψήφισε υπέρ της ελευθερίας πανοράματος στη χώρα, τόσο για κτίρια, όσο και για γλυπτά. Ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα τίθεται σε εφαρμογή την Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016.

Τις 15 Ιουλίου, 1411 φωτογραφίες από μνημεία του Βελγίου που είχαν διαγραφεί θα επανέλθουν και θα μπορούν να προστεθούν σε λήμματα της Βικιπαίδειας. Η Wikimedia Belgium θα γιορτάσει το γεγονός στις 15 Ιουλίου 2016, στο Βασιλικό Ινστιτούτο για την Πολιτιστική Κληρονομιά στις Βρυξέλλες, στις 19:00.

Δελτίο Τύπου για τον Ελληνικό και Κυπριακό Τύπο[επεξεργασία κώδικα]

Στις 16 Ιουνίου η Βελγική Ομοσπονδιακή Βουλή νομοθέτησε υπέρ της ελευθερίας πανοράματος. Ο νέος νόμος, που ελευθερώνει πνευματικά δικαιώματα που αφορούν κτίρια και γλυπτά που εκτίθενται δημόσια σε μόνιμη βάση στο Βέλγιο, τίθεται σε εφαρμογή την Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016.

Τα πνευματικά δικαιώματα παρέχουν στον κάτοχό τους αποκλειστικότητα στο δικαίωμα να επιτρέπει τη δημιουργία και τη διανομή παράγωγων έργων από αυτά. Η ελευθερία πανοράματος είναι εξαίρεση στον κανόνα των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία ισχύει σε αρκετές χώρες για έργα τα οποία βρίσκονται σε κοινή θέα, όπως για παράδειγμα κτίρια ή γλυπτά και άλλα καλλιτεχνικά έργα που είναι μόνιμα τοποθετημένα σε δημόσιο χώρο. Σύμφωνα με τους νόμους που επιτρέπουν την ελευθερία πανοράματος, μπορεί να ληφθούν φωτογραφίες ή βίντεο, ή να δημιουργηθούν άλλες εικόνες όπως πίνακες ζωγραφικής, και επιτρέπεται να δημοσιευθούν, χωρίς να θεωρείται πως παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα που μπορεί να ισχύουν για τα έργα αυτά. Οι ρήτρες και/ή η νομολογία για την ελευθερία πανοράματος περιορίζουν το δικαίωμα των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων των δημόσια και μόνιμα εκτιθέμενων έργων, να αναλαμβάνουν δράση εναντίων των δημιουργών και των διανομέων των εικόνων που αναπαράγουν τα έργα τους αυτά.

Το Βέλγιο (όπως και η Ελλάδα), σε αντίθεση με την Κύπρο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είχε ως τώρα ελευθερία πανοράματος. Σαν αποτέλεσμα, οι φωτογραφίες όποιου κτιρίου ή δημόσια εκτεθειμένου έργου τέχνης του οποίου ο δημιουργός δεν είχε πεθάνει 70 ή περισσότερα χρόνια πριν, δεν επιτρεπόταν να δημοσιεύονται ελεύθερα, διότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είχαν ακόμη λήξει. Για τη Βικιπαίδεια αυτό είναι πρόβλημα, καθώς δεν καθίσταται δυνατή η χρήση εικόνων σχετικά με την σύγχρονη τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Η Βικιπαίδεια γιορτάζει αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός γιατί στις 15 Ιουλίου, εικόνες από μνημεία του Βελγίου θα μπορούν να προστεθούν σε λήμματα της Βικιπαίδειας. Η Wikimedia Belgium θα γιορτάσει το γεγονός στις 15 Ιουλίου 2016, στο Βασιλικό Ινστιτούτο για την Πολιτιστική Κληρονομιά στις Βρυξέλλες, στις 19:00.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία πανοράματος (ενώ στην Κύπρο υπάρχει). Σήμερα η Βικιπαίδεια δεν μπορεί να έχει φωτογραφίες κανενός μοντέρνου κτιρίου ή γλυπτού που εκτίθεται μόνιμα σε εξωτερικό χώρο στην Ελλάδα, χωρίς έγγραφη άδεια του αρχιτέκτονα ή του καλλιτέχνη, πέρα από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ενημερωτικά[επεξεργασία κώδικα]

Ελευθερία πανοράματος[επεξεργασία κώδικα]

Η «ελευθερία πανοράματος», είναι μια εξαίρεση στον κανόνα ότι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την δημιουργία και τη διανομή των παράγωγων έργων: Όταν έργα είναι μόνιμα τοποθετημένα σε δημόσιο χώρο, η «ελευθερία πανοράματος» είναι μια πρόβλεψη στους νόμους πνευματικής ιδιοκτησίας που επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών ή βίντεο, ή δημιουργία άλλων εικόνων (όπως πίνακες ζωγραφικής), από κτίρια ή κάποιες φορές γλυπτά και άλλα καλλιτεχνικά έργα που είναι μόνιμα τοποθετημένα σε δημόσιο χώρο, χωρίς παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που μπορεί να ισχύουν για αυτά τα έργα, και επιτρέπει τη δημοσίευση και ελεύθερη χρήση αυτών των εικόνων.

Παράδειγμα από την Ελλάδα: Σήμερα στην Ελλάδα, όπου δεν ισχύει η ελευθερία πανοράματος, η Βικιπαίδεια δεν μπορεί να έχει φωτογραφία του κτιρίου του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης (αλλά ούτε και του παλαιού!) (δεδομένου ότι οι αρχιτέκτονές τους είτε είναι εν ζωή ή δεν έχουν περάσει 70 έτη από το θάνατό τους).

Βικιπαίδεια και Ελληνική Βικιπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Η Wikipedia, ή με την ελληνική απόδοση Βικιπαίδεια, είναι μία διεθνής, διαδικτυακή, ελεύθερου περιεχομένου, εξελισσόμενη δια συνεργασίας εγκυκλοπαίδεια. Γράφεται σε συνεργασία από εθελοντές με το λογισμικό wiki, κάτι που σημαίνει ότι λήμματα μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα. Το έργο ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2001. Η Αγγλική Βικιπαίδεια περιλαμβάνει σήμερα, τον Ιούλιο του 2016, σχεδόν 5,3 εκατομμύρια λήμματα, ενώ στην ελληνική γλώσσα πάνω από 120.000 λήμματα. Η Βικιπαίδεια έχει αυξηθεί σταθερά σε δημοτικότητα και έχουν γεννηθεί διάφορα αδελφά προγράμματα, όπως τα Κοινά (Commmons - αποθετήριο εικόνων και πολυμέσων), το Βικιλεξικό (Wiktionary), τα Βικιβιβλία (Wikibooks), τα Βικινέα (Wikinews), τα Βικιταξίδια (Wikivoyage) και τα Βικιδεδομένα (Wikidata).