Βιγιαρρίκα (ηφαίστειο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°25′S 71°56′W / 39.417°S 71.933°W / -39.417; -71.933

Το ηφαίστειο και η λίμνη Βιγιαρίκα

Το Βιγιαρίκα (ισπανικά: Villarrica) είναι ενεργό ηφαίστειο στην Χιλή. Το ηφαίστειο δεσπόζει πάνω από την πόλη Βιγιαρρίκα και τη λίμνη Βιγιαρρίκα. Είναι το πιο δυτικό από μια σειρά τριών στρωματοηφαιστείων, τα Κετρουπιγιάν και Λανίν, τα οποία είναι ευθυγραμμισμένα κάθετα στις Άνδεις. Υπεύθυνο για την ευθυγράμμιση θεωρείται το ρήγμα Γκάστρε. Τα τρία ηφαίστεια αποτελούν το Εθνικό Πάρκο Βιγιαρίκα. Η ανάβαση στο ηφαίστειο είναι δημοφιλής και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται αρκετές αναβάσεις με οδηγούς. To ηφαίστειο έχει ύψος 2.847 μέτρα και οι παγετώνες του καλύπτουν 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κυρίως στις νότιες πλαγιές.

Το Βιγιαρίκα, με λάβα βασαλτικής-ανδεσιτικής σύστασης, είναι ένα από τα πέντε ηφαίστεια στη Γη που διαθέτουν λίμνη λάβας μέσα στον κρατήρα τους. Το αρχικό οικοδόμημα του Βιγιαρίκα κατέρρευσε στο Πλειστόκαινο και σχημάτισε μια καλντέρα διαμέτρου 6 χιλιομέτρων. Μια καλντέρα διαμέτρου 2 χιλιομέτρων σχηματίστηκε μετά από νέα κατάρρευση πριν 3.500 χρόνια στη βάση Η εκρηκτική δραστηριότητα του ηφαιστείου είναι στρομπολικού τύπου, με εκπομπή φωτοβόλων πυρόκλαστων και με ροές λάβας. Το λιώσιμο του χιονιού και των παγετώνων, καθώς και η έντονη βροχόπτωση μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα λαχάρ (λασποροές), όπως αυτά το 1964 και το 1971.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Villarica (volcano) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).