Βερνάρδος του Νιεμόντλιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βερνάρδος του Νιεμόντλιν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1374[1]
Θάνατος1455[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧέντβιχ του Μέλστυν
ΓονείςΜπόλκο Γ΄ του Στσέλτσε και Άννα του Οπόλε
ΑδέλφιαΜπόλκο Δ΄ του Οπόλε
Ερρίκος Β΄ του Νιεμόντλιν
Ιωάννης Κροπίντλο
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ και Οίκος των Πιαστ-Σιλεσίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βερνάρδος, πολων. Bernard niemodliński (1374/78 - 2/4 Απριλίου 1455) από τον Οίκο των Πιαστ-Σιλεσίας ήταν δούκας του Στσέλτσε & Νιεμόντλιν (1382-1400, με τους αδελφούς του), δούκας του Οπόλε (1396-1400, με τους αδελφούς του), κυβερνήτης του Στσέλτσε & Νιεμόντλιν (1400-1450), του Ολέσνο & Λουμπλίνιετς (από το 1401), του Προύντνικ (από το 1420), του Γκλογκούβεκ (1424), του Κλούτσμπορκ & Μπυτσύνα (1434-50) και του Ολέσνο (από το 1450).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Μπόλκο Γ΄ δούκα του Στσέλτσε και της Άννας, ίσως κόρης του Ιωάννη Α΄ των Πιαστ-Σιλεσίας-Οπόλε δούκα του Οσβιέντσιμ.

Τον Μπόλκο Γ΄, που απεβίωσε το 1382, διαδέχθηκαν οι δύο μεγαλύτεροι γιοί του ως ενήλικοι, όμως οι δύο μικρότεροι Ερρίκος Β΄ και Βερνάρδος τέθηκαν υπό την επιτροπεία των δύο μεγαλυτέρων και του θείου τους Βλάντισλαφ Β΄ δούκα του Οπόλε & παλατινού κόμη της Ουγγαρίας.

Η πρώτη συμμετοχή του Βερνάρδου στα πολιτικά θέματα αναφέρεται το 1396, που ήταν παρών στις συζητήσεις ειρήνης μεταξύ του Λαδίσλαο Β΄ Γιαγκέλον της Πολωνίας και των δουκών του Οπόλε. Εκεί κανονίστηκε ο αρραβώνας του με τη Χέντβιχ (απεβ. 1424), κόρη του Σπύτκο Β΄ του Μέλστυν βοεβόδα της Κρακοβίας. Αυτό ήταν η εγγύηση ότι οι νεαροί δούκες του Οπόλε δεν θα ακολουθήσουν τα βήματα του θείου τους Βλάντισλαφ Β΄, εναντίον της Πολωνίας. Ως επιπλέον εξασφάλιση, υποσχέθηκαν τις περιοχές Ολέσνο & Λουμπλίνιετς στους δούκες της Οπόλε ως φέουδα· αν δεν υπήρχαν άρρενες απόγονοι, οι περιοχές θα επιστρεφόταν στον Σπύτκο Β΄, ως προίκα για τις κόρες του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, SILESIA, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy.
  • Marek, Miroslav. "Complete Genealogy of the House of Piast". Genealogy.EU.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]