Βεντσέσλαος του Κρόσνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βεντσέσλαος του Κρόσνο
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1390[1]
Θάνατος1431
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΕρρίκος Η΄ ο Σπουργίτης και Αικατερίνη του Οπόλε
ΑδέλφιαΕρρίκος Ι΄ Ρούμπολντ
Ιωάννης Α΄ του Ζάγκαν
Ερρίκος Θ΄ ο Πρεσβύτερος
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ και Głogów-Żagań Piasts
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βεντσέσλαος, πολων. Wacław krośnieński (π. 1391 - πριν τις 4 Φεβρουαρίου 1431) από τον Οίκο των Πιαστ-Σιλεσίας-Γκλόγκουφ ήταν δούκας του Ζάγκαν-Γκλόγκουφ (1397-1412, με τον αδελφό του), κυβερνήτης του Γκλόγκουφ (1412-17, με τους αδελφούς του) και κυβερνήτης του Κρόσνο Οντζάνσκιε, Σβιεντόμπσιν & Μπυτνίτσα (από το 1417).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Ερρίκου Η΄ του Σπουργίτη δούκα του Ζάγκαν-Γκλόγκουφ και της Αικατερίνης των Πιαστ-Σιλεσίας-Τσέσυν, κόρης του Βλάντισλαφ Β΄ δούκα του Οπόλε.

Τον πατέρα του, που απεβίωσε το 1397, τον διαδέχθηκαν ο Βεντσέσλαος και οι τρεις μεγαλύτεροι αδελφοί του από κοινού. Κηδεμόνας έγινε η μητέρα του και όλοι εγκαταστάθηκαν στο Κοζούχουφ, που μαζί με τη Ζιελόνα Γκούρα ήταν το μερίδιο της χήρας (oprawa wdowia). Ο Ροβέρτος Α΄ δούκας της Λεγκνίτσα ανέλαβε επίτροπος ως το 1401, οπότε ενηλικιώθηκε ο πρωτότοκος Ιωάννης Α΄ και ανέλαβε την εξουσία του δουκάτου και την επιτροπεία των μικρότερων αδελφών του.

Το 1412 το δουκάτο διαιρέθηκε επίσημα: ο Ιωάννης Α΄ κράτησε το Ζάγκαν και οι Ερρίκος Θ΄ ο Πρεσβύτερος, Ερρίκος Ι΄ Ρούμπολντ και ο Βεντσέσλαος έλαβαν από κοινού το Γκλόγκουφ. Από τους τρεις, οι δύο πρώτοι κυβέρνησαν το Γκλόγκουφ και τη Σπροτάβα, ενώ ο Βεντσέσλαος κυβέρνησε τις πόλεις Κρόσνο Οντζάνσκιε, Σβιεντόμπσιν και Μπυτνίτσα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, SILESIA, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy.
  • Marek, Miroslav. "Complete Genealogy of the House of Piast". Genealogy.EU.
  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 8  Οκτωβρίου 2018.